Pregled štampe za 1. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nezaposlenih ima više od 50 hiljada

Broj nezaposlenih I na evidenciji Zavo|da za zapošljavanju je 50.305, saopštio je juče Zavod, a podatak se odnosi na 23. januar ove godine.

U odnosu na isti dan prošle godine broj nezaposlenih povećan je za 9,7 hiljada ili za 24 odsto. Stopa nezaposlenosti iznosi 21,68, dok je prije godinu bila 17,5.

Posebna evidencija o poslovima s inostranstvom

Savjet CBCG donio je juče odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima CBCG. Ovom odlukom se, kako je saopšteno, povećava obuhvat podataka i uvodi kvartalno izvještavanje elektronskim putem.

Aratunian da vrati dijamante

Privredni sud donio je prvostepenu presudom kojom je obavezao većinskog vlasnika Albone u stečaju Davita Arutuniana da vrati toj kompaniji 26 nebrušenih dijamanata otuđenih krajem 2012. godine.

Kupuju akcije Rudnika od Aca i A2A

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) usvojila je juče odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja nakon što su im A2A i Aco Đukanović 9. januara ponudili prodaju 51,69 odsto akcija pljevaljske kompanije po cijeni od 6,5 eura.

Dnevne novine

Žele akcije u rudniku, ali kriju po kojoj cijeni

Elektroprivreda Crne Gore zainteresovana je za preuzimanje akcijskog kapitala italijanske kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića u Rudniku uglja Pljevlja, ocijenjeno je na vanrednoj sjednici akcionara nacionalne elektroenergetske kompanije, kojom je predsjedavao izvršni rukovodilac Direkcije za ljudske resurse Ranko Vojinović.

Projekat Turizam će biti pripremljen do novembra

Projekat pod nazivom “Turizam” zasnovan na lokalnom ekonomskom razvoju, trebalo bi da bude pripremljen do novembra, dok se njegovo krajnje prihvatanje očekuje početkom naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Zaposlenima dozvoliti sindikalno organizovanje

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković apelovao je na Delegaciju Evropske unije u Podgorici i predstavnike državnih institucija da zaštite osnovna sindikalna i radnička prava zaposlenih u Crnoj Gori.

Dan

Partijski kadrovi guraju firme u stečaj

Promjena odbora direktora Montenegroerlajnza (MA) neće donijeti nikakav boljitak kompaniji, jer je predsjednik tog tijela ponovo izabran po političkoj i partijskoj pripadnosti, a ne na osnovu struke i znanja, ocijenili su predstavnici opozicije.

Očekuju rasprodaju imovine po parcelama

Radnici nekadašnjeg bjelopoljskog giganta, preduzeća Vunko u stečaju, na juče održanom zboru ponovili su zahtjeve, koji se tiču potraživanja koja ne mogu da naplate skoro deceniju. Predsjednik odbora povjerilaca radnika Desimir Minić kazao je da se radnici nadaju da će moći da se naplate, zbog mogućnosti da se imovina fabrike proda parcijalno, zašta, kako je kazao, ima zainteresovanih potencijalnih kupaca.

Zapošljavali bez konkursa

Državna revizorska institucija dala je Agenciji za nadzor osiguranja (ANO) pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj za 2015. godinu, dok je na reviziju pravilnosti dala uslovno mišljenje.

Pobjeda

Visoke kamate, niske olakšice za reprogram

Od bankarskog ombudsmana pomoć traže i preduzetnici, akcionarska društva, društva ograničene odgovornosti i drugi privredni subjekti koji imaju niz primjedbi na banke. Bankarski ombudsman dr Halil Kalač Pobjedi je kazao da se predu zeća žale na reprogram, kolate rale, kamate, procedure…

Hoće akcije Rudnika, ali ne po 6,5 eura

Rudnika uglja Pljevlja. U EPCG ocjenjuju da bi od tog posla dobrobit imao cijeli reprolanac. Italij anska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović ponudili su EPCG da otkupi njihove akcije u Rudniku po cijeni od 6,5 eura, odnosno za oko 16,5 miliona eura.Odbor direktora i menadžment kompanije zaduženi su da, u okviru svojih ovlašćenja, nastave aktivnosti na sagledavanju ponuđene cijene akcija i pripreme materijal za konačno izjašnjenje nadležnih kompanijskih organa navodi se u saopštenju.

Čeka se odluka Instituta za 35 miliona eura

Isplata 35 miliona eura dividende akcionarima Elektroprivrede iz 2014. čeka mišljenje Instituta sertifikovanih računovođa, koji treba da ,,presudi da li je nikšićka kompanija donijela odluke u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti stopirala taj proces, ocijenivši da nijesu ispunjeni svi preduslovi.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *