Građani Austrije se izjasnili protiv TTIP, CETA i TiSA sporazuma

Dodajte komentar

Izjašnjavanje građana Austrije protiv transatlanstskih trgovinskih sporazuma CETA, TTIP i TiSA uspješno je okončano, sa prikupljenih 562.552 potpisa, a udjelom od 8,88 građana sa pravom glasa ovo izjašnjavanje je među prvih 11 najuspješnijih u istoriji zemlje, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštivši preliminarne rezultate.

Inicijatori izjašnjavanja govore o velikom uspjehu, jer zbog velikog broja potpisa austrijska vlada mora da se bavi ovom temom. Podržavaoci poručuju da bi vlada Austrije trebalo da zahtijeva sazivanje Samita o trgovinskoj politici EU.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i Zeleni su podržali izjašnjavanje građana, dok vladajuća Socijaldemokratska partija (SPO) nema stav na ovu temu.

Građani su se potpisali pod dokument sa zahtjevom da parlament ustavnim zakonom zabrani austrijskim vlastima da potpišu trgovinski sporazum sa SAD (TTIP), Kanadom (CETA), kao i sporazum o uslugama (TiSA).

Prema austrijskom zakonu, kada izjašnjavanje građana prikupi 100.000 potpisa, sadržaj mora biti tematizovan na jednoj sednici austrijskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *