Oporavak rublja zadaje Rusiji neočekivane glavobolje

Dodajte komentar

Još prije godinu dana takva se intervencija činila nemogućom, ali sada su ruske vlasti odlučile da zaustave pretjerano jačanje rublje kako bi otklonile prijetnju po konkurentnost domaće eknomije, tvrde analitičari.

U januaru prošle godine rublja je potonula na rekordno nizak nivo prema dolaru od samo 85 rubalja za dolar jer je rusku ekonomiju pritisla kombinacija oštrog pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

Otada je rublja ojačala oko 40 posto jer su se cijene nafte u međuvremenu stabilizovale, a počeli su se nazirati i prvi znaci oporavka ruske ekonomije.

Na to su se nadovezale i nade zvanične Moskve o uspostavljanju boljih veza sa Zapadom nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Iako bi se na prvi pogled ponovo osnažena rublja mogla činiti pozitivnom za ruske vlasti, u ministarstvu finansija zaključili su da to baš i nije najbolja vijest, strahujući da bi jaka domaća valuta mogla naškoditi novoprobuđenoj konkurentnosti ruske ekonomije.

Stoga su umjesto pomoći domaćoj valuti sredinom prošle nedjelje objavili da će viškovima prihoda od prodaje nafte kupovati devize. Viškovi su proizišli iz činjenice da je ruski budžet baziran na pretpostavljenoj cijeni nafte od 40 dolara za barel a ona je danas nekih 15 dolara viša.

Službeno je objašnjenje da time žele stvoriti rezerve koje će im pomoći da amortizuju uticaj oscilacija cijena na naftnim tržištima na rusku ekonomiju, budući da rublja nerijetko jača i slabi u tandemu sa cijenom ′crnog′ zlata.

Iako u centralnoj banci ističu da im cilj nije ograničenje plutajućeg kursa rublje ekonomisti zastupaju drugačije mišljenje.

Povratak centralne banke na devizno tržište bio bi važan psihološki faktor i signaliziralo bi snažnu spremnost države da zadrži kurs rublje na niskom nivou“, ističu u bilješci analitičari Alfa Banka.

Iako bi odredba trebala da stupi na snagu tek u februaru, već je uticala na tržišta.

Tako je rublja pred kraj prošle nedjelje ponovo oslabila prema dolaru, skliznuvši na nivo od 60 rubalja za dolar, krećući se suprotno trendu cijena nafte, napominju u AFP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *