Pregled štampe za 24. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Carinski dug 5,26 miliona, tu KAP Plantaže, Vektra…

Crna Gora je ušla u ovu godinu sa carinskim dugom od 5,26 miliona eura, a među najvećim dužnicima su većinski državne Plantaže, Vektra Dragana Brkovića, Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP)…

Eurofond sa zemlje Solane skinuo hipoteku

Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Eurofond naplatio je prošle sedmice po osnovu pravosnažne presude 1,8 miliona eura od Prve banke, koju kontroliše Aco Đukanović, brat bivšeg premijera.

Vlada da se izjasni o DKP-u

Krajnje je vrijeme da se Vlada izjasni u vezi slučaja izazivanja lažnog stečaja u Duvanskom kombinatu. Tim prije što je zloupotrebama službenog položaja i drugim nezakonitim radnjama od strane pojedinih lica, uključujući i jedno pravno lice, pričinjena ogromna šteta ne samo manjinskim akcionarima već, u još većem obimu, i državnoj imovini, poručio je direktor Udruženja manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević u pismu potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu.

Dnevne novine

Investicija u Nikšiću vrijedna 25 miliona €

Početak realizacije projekta “Optimalno korišćenje voda Gornje Zete prevođenje rijeke Zete u akumulaciju Krupac i spajanje akumulacija Krupac i Slano”, vrijednog skoro 25 miliona eura očekuje se u junu. Do kraja februara, kako saznaju DN, trebalo bi da bude završena i Elektroprivredi (EPCG) dostavljena revizija Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Radunović: U Crnoj Gori potrebno sprovesti sistemske reforme

U Crnoj Gori je potrebno sprovoditi sistemske reforme koje će omogućiti da društvo prođe period tranzicije na kvalitetan način, uz učvršćivanje temelja pravne i ekonomski prosperitene države, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović.

Pregovori oko privatizacije Luke Bar počinju u februaru

Pregovori sa predstavnicima poljske kompanije Ot Logistics, koja je jedina dostavila ponudu za privatizaciju Luke Bar, trebalo bi da počnu početkom februara, saopštio je predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Dan

Ekonomski rast 3,4 odsto

Generalni direktorat Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja smanjio je svoju projekciju ekonomskog rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,4 odsto, što je za pola procenta niže u odnosu na jesenje prognoze objavljene u oktobru.

Dug Brkovića dovoljan za isplatu hiljadu radnika

Iako Poreska uprava pooštrava mjere naplate poreza i bilježi trend rasta naplate poreza, činjenica je da se dug najvećih poreskih dužnika koji su, prije svega, bliski vladajućoj garnituri ne smanjuje. Tako je, prema zvaničnim podacima, dug kompanija koje su u vlasništvu investitora Dragana Brkovića po osnovu više vrsta poreza prešao deset miliona eura, dok preduzeća u vlasništvu Duška Kneževića duguju par miliona eura.

Naplatili 55,7 miliona

Uprava carina je u decembru naplatila neto 55,7 miliona eura prihoda, navodi se na sajtu te institucije. Od te sume, kako piše u saopštenju, na PDV pri uvozu se odnosilo 38,5 miliona eura.

Pobjeda

Najviše prihoda od uvoznog PDV-a

Uprava carina je u decembru naplatila 55,7 miliona eura prihoda od čega od PDV-a pri uvozu 38,5 miliona eura – objavila je ova institucija na sajtu.

Na minimalcu 17.000 radnika

Minimalnu zaradu od 193 eura prima 17.067 zaposlenih, saopštenoje Pobjedi iz Poreske uprave. Iz ove institucije su objasnili da se radi o podatku iz IOPPD prijava za za period od januara do decembra prošle godine.

O Podgoričkom modelu do 3. marta

Javna rasprava o izmjenama Zakona o sporazumnom restrukturiranju duga prema bankama, poznatijem kao ,,Podgorički model, počela je juče i trajaće do 3. marta saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Specijalno tužilaštvo ne podiže optužnicu u predmetu stečaja Duvanskog kombinata, jer bi njome morala biti obuhvaćena i lica koja su bila na odgovornim pozicijama, ocijenio je direktor Udruženja manjinskih akcionara DKP Žarko Knežević u pismu potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Zoranu Pažinu, tražeći da se o pismu izjasne na sjednici Vlade.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *