CIA u rasulu zbog Trumpa

Dodajte komentar

Otvoreni sukob Donalda Trumpa s američkim obavještajnim službama samo nedjelju dana prije njegove inauguracije mogao bi ozbiljno naštetiti sigurnosti SAD-a ako uskoro ne dođe do smirivanja tenzija, rekli su za Reuters sadašnji i bivši službenici američke vlasti.

U tekstu koji potpisuje više Reutersovih novinara (Warren Strobel, John Walcott, Mark Hosenball, Jonathan Landay, David Alexander i Grant McCool), navodi se kako je moral u CIA-i i drugim agencijama na niskom nivou zbog sukoba s Trumpom oko pitanja je li Putin uticao na američke izbore i sumnje da ruske tajne službe posjeduju kompromitirajući materijal o izabranom predsjedniku SAD-a.

Osim toga, Trump je tokom posljednjih mjeseci nekoliko puta izrazio spremnost na blisku saradnju s Putinom i kritikovao, čak i ismijavao rad američkih tajnih službi, a ove nedjelje ih je otvoreno optužio da su u javnost pustili priču o dokumentu koji tvrdi da ga Rusi mogu ucjenjivati.

Službenici s kojima su novinari Reutersa razgovarali smatraju da bi ovi sukobi, pod uslovom da se uskoro ne riješe, mogli rezultirati masovnim odlaskom iskusnih službenika i obavještajaca, ali i manjim preuzimanjem rizika prilikom čuvanja nacionalne sigurnosti.

Da ljudi viču i optužuju CIA-u je normalno. Ali obično to ne radi predsjednik. Mislim da je to recept za katastrofu – rekao je Daniel Benjamin, bivši službenik Bijele kuće koji je za demokratske predsjednike radio na pozicijama vezanim uz protu-terorističke akcije. On smatra da postoje veliki izgledi da će zaposleni napustiti sigurnosne agencije i preći u privatni sektor koji će znati cijeniti njihovu vrijednost.

Ono što pomalo komplikuje situaciju, to jest čini je dodatno neizvjesnom, je drugačiji ton kojim su o agencijama pričali Trumpovi kandidati za direktora CIA-e (Mike Pompeo) i ministra obrane (James “Mad Dog” Mattis). Obojica su na saslušanjima pred senatskim odborima istakli svoju pomoć ljudima koji rade u obavještajnim službama, za razliku od svojeg budućeg šefa.

Moguće je da je njihova namjera ugasiti vatru koju je Trump zapalio, ali čini se da će to biti prilično težak zadatak. Naime, neimenovani visoki funkcioner jedne od američkih sigurnosnih agencija rekao je za Reuters da su mnogi agenti i službenici stariji od 50 godina i s najmanje 20 godina staža već sastavili i potpisali ostavke, iako ih još nisu datirali.

Vlada velika nervoza zbog prezira koji izabrani predsjednik pokazuje za posao koji radimo i opasnost kojoj se izlažemo – rekao je funkcioner jedne druge sigurnosne agencije, koji je kao i njegov kolega, razgovarao s novinarima pod anonimnošću.

Kako i ne bi kad ih je Trump nedavnim postovima na Twitteru usporedio s nacističkom Njemačkom te ih otvoreno optužio da ga sabotiraju objavom nepotvrđenih optužbi protiv njega (iako sve agencije to odlučno negiraju).

Poređenja s nacistima zbilja su šokirale ljude – iznio je gore spomenuti funkcioner.

Sukob obavještajnih agencija s predsjednikom nije nova stvar, budući da su 2003. i 2004. Bijela kuća (s Bushom mlađim u njoj) i CIA izmjenjivali optužbe zbog izmišljotine o postojanju oružja masovnog uništenja u Iraku kojim je “opravdana” invazija koja je rezultirala stotinama hiljada ubijenih civila i nestabilnom situacijom na Bliskom istoku (bez kraja na vidiku). No, mnogi smatraju da je aktualni sukob puno većih razmjera.

Bivši funkcioner CIA-e Douglas Wise ipak vjeruje da će se situacija smiriti jednom kad Trump preuzme vlast, budući da će mu biti mnogo teže da sabotira vlastite službenike nego one koje je imenovao Obama:

Stvari će se promijeniti – kratko je rekao Wise.

U svakom slučaju, za 17 sigurnosnih agencija SAD-a, zajedničkog budžeta većeg od 70 milijardi dolara, i nekoliko desetina hiljada njihovih zaposlenih, slijede neizvjesni dani.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *