Gorenje izašlo iz “crvene zone”

Dodajte komentar

Grupa Gorenje prošle godine ostvarila je 1,26 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 2,6 posto više nego u 2015. godini.

U osnovnoj dleatnosti (proizvodnja kućanskih aparata) ostvareno je 1,09 milijardi eura prihoda, što na godišnjem nivou predstavlja rast od 3,3 posto.

U isto vrijeme, povećana je prodaja premium brendiranih proizvoda Asko i ATAG, kao i inovativnih proizvoda. Premium proizvodi već predstavljaju 27,4 posto prihoda u strukturi prodaje velikih kućanskih aparata.

Kako je za ljubljanski Dnevnik pojasnio predsjednik Uprave Gordan Bobinac povećanje prodaje premium robnih marki znači da je Gorenje gotovo dostiglo cilj koji je sebi postavilo do 2020. godine kada treba da ima 30-odstotni udio prihoda od prodaje premijskih robnih marki.

Osim strukture proizvoda Gorenju je prošle godine uspjelo da poboljša geografsku strukturu prodaje. Prodaja je porasla na tržištima Rusije, Ukrajine, istočne Evrope, Beneluksa, Australije, te SAD-a i Azije. Za razvoj Grupa Gorenje je prošle godine izdvojila 2,6 posto prihoda, ili više od 32 miliona eura.

U 2016. godini neto dobit Greupe iznosila je osam miliona eura.  Samo godinu ranije, u 2015., gubitak je iznosio osam miliona eura, u 2014. godini ostvarena je dobit od 1,24 miliona, a u 2013. godini manjak je iznosio čak 25 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *