Pregled štampe za 22. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Poljacima Luka Bar do Božića

Poljska kompanija OT Logistics ponudila je 7,1 miliona eura za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar, posao za svih 412 radnika u naredne tri godine, i investicioni program vrijedan 17,1 milion eura.

Dolarski kredit tempirana bomba, Vlada nema plan

Zaduženja polako dolaze na naplatu a prihodna strana je sve tanja, pa bi ovo “stezanje kaiša” moglo biti samo prvo u nizu neizbježnih, ocijenio je član SDP-a Filip Miloš. Dodatan nemir unosi nonšalantnost povodom valutnog rizika koji je potencijalna tempirana bomba javnih finansija, a još veću bojazan to da Vlada nema nikav plan a grejs period uveliko teče, kazao je Miloš. On je dodao da premijer Duško Marković svakom suprotstavljenom stavu da je negativne kvalifikacije.

Opet se zadužuju kod banaka u CG

Vlada će od 455 miliona eura koliko nedostaje državnoj kasi za podmirenje svih troškova u narednoj godini, 354,3 miliona obezbijediti iz inostranstva, dok od domaćih banaka namjerava da pozajmi 100 miliona eura.

Dnevne novine

Teret krize moraju svi podjednako da podnesu

Predlogom Zakona o budžetu za narednu godinu i predloženim mjerama fiskalne konsolidacije Vlada Crne Gore saniraće dio problema u javnim finansijama, a istovremeno zaštititi standard i primanja najvećeg dijela građana, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na odvojenim sastancima sa predstavnicima Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Finansiraće nove projekte

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno radi Strategiju za četvorogodišnji period, kojom je, kako je saopšteno, predviđeno finansiranje projekata u Crnoj Gori koji vode unapređenju konkurentnosti privatnog sektora i daljoj podršci razvoju obnovljive energije i efikasnosti resursa.

Potpisan sporazum o kod-šer saradnji

Nacionalne avio-komampnije Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Montenegro airlines (MA) i Etihad Airways, potpisale su sporazum o kod-šer saradnji, koji omogućava putnicima bolju povezanost na letovima između zemalja jugoistočne Evrope i Bliskog istoka.

Dan

Za garancije 48 miliona

Vlada je juče dostavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji iznosi 2,005 milijardi eura, uz predlog da ga usvoji po skraćenom postupku, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje budžetskih jedinica, kao i uslova za isplatu zakonom utvrđenih prava.

Za akciju daju 41 cent

Poljska kompanija OT Lodžistiks jedina je dostavila ponudu na tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, vrijednu 7,1 milion eura. Tendersku dokumentaciju u predviđenom roku su otkupile, osim njih, Abu Dabi ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Silos Granari della Sicilija, kao i turski Global ports holdings, vlasnik Kontejnerskih terminala u Baru.

Vlast štiti dužnike

Iako je poreski dug premašio 777,6 miliona eura, vlast očigledno ne namjerava da se obračunava sa najvećim dužnicima imajući u vidu da su planirali da naredne godine naplate svega 12 miliona dok se o formiranju poreske policije ne govori ni u naznakama. Prije pola godine za direktora poreske policije izabran je bivši službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Mićo Martinović, ali resor još nije formiran.

Pobjeda

Poljaci nude 24 miliona za akcije i investicije

Na tender za prodaju trećine Luke Bar ponudu je dostavilajedino poljska kompanija OT Logistics. Onaje za 30 odsto akcij a ponudila 7,1 milion eura saopštenoje iz Tenderske komisije.

U sivoj zoni 40.000 ljudi

U prijedlogu sanacionog plana javnog duga i deficita koji je juče proslijeđen parlamentu se navodi da u sivoj ekonomiji radi najmanje 40.000 ljudi. Procijenjeno je takođe da se kroz reprogram poreskog duga na pet godina može naplatiti 120 miliona eura.

Keković najavio protest zbog mjera štednje

Predstavnici Unije slobodnih sindikata najavili su protest zbog Vladinih mjera štednje, za koje tvrde da su suprotne interesima građana i zaposlenih. Iz Saveza sindikata su najavili platformu radi zaštite stečenih prava zaposlenih

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *