Škotska ide na referendum o nezavisnosti i članstvu u EU

Dodajte komentar

Škotska će organizovati još jedan referendum na kom će se građani ove zemlje izjašnjavati o samostalnosti i otcjepljenju od Velike Britanije, sem ukoliko ova zemlja ostane punopravna članica EU i zajedničkog evropskog tržišta, upozorila je prva ministarka Škotske, Nikola Sturdžen, podstičući pritisak pod kojim se nalazi premijerka Velike Britanije, Tereza Mej.

Škotska ministarka će iznijeti detaljne predloge za novi aranžman sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koji bi omogućio Škotskoj da ostane deo zajedničkog evropskog tržišta i nakon Bregzita. Naime, građani Škotske su na junskom referendumu glasali za ostanak Britanije u sastavu EU, a sada su, protiv svoje izborne volje, prisiljeni da napuste Uniju, istakla je škotska prva ministarka. Ona je rekla da je njen, ali i stav njene vlade, da Škotska ostane punopravni član Unije, pa makar i kao nezavisna država.

Takav ultimatum stavlja još veći pritisak na premijerku, Terezu Mej, koja se bori da sačuva jedinstvo unutar Konzervativne partije. Ona je prethodno obećala da će uzeti u obzir stavove vlada Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, pre nego što zauzme opšti, jedinstven stav Ujedinjenog kraljevstva u pregovorima u Briselu, koji su zakazani za kraj marta.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *