Pregled štampe za 17. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nedostaje 450 miliona eura

Državna kasa naredne godine biće teška dvije milijarde eura na koliko su projektovani primici i izdaci budžeta. Budžet za narednu godinu je oko 120 miliona eura manji od ovogodišnjeg prije rebalansa. Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, dok će ostatak od 450 miliona koliko nedostaje za pokriće svih troškova država obezbijediti pozajmicama i kreditima, saznaju Vijesti.

Cijene zasad niže čeka se naknada za OIE

Eektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je juče cijene I električne energije po kojima će snabdijevati kupce od 1. januara 2017, koje su niže u prosjeku 4,5 odsto.

Telemah nameće nove ugovore

Korisnici usluga M-kabla i nekadašnjeg BBM-a žale se da im Telemah, operater koji ih je preuzeo, nameće svoje pakete (TV i internet) i ugovore koje moraju potpisati na dvije godine.

Dnevne novine

Shiqiang postavljen za novog izvršnog direktora

Novi izvršni direktor kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) Montenegro, koja u Crnoj Gori gradi prioritetnu dionicu auto-puta Bar-Boljare je Hei Shiqiang.

Konačne cijene struje u prosjeku manje za 4,5%

Elektroprivreda Cme Gore (EPCG), shodno Zakonom o energetici, objavila je juče konačne cijene električne energije po kojima će snabdijevati distributivne kupce počev od 1. januara 2017. godine.

Vlada u nedjelju razmatra predlog budžeta za 2017.

Vlada Crne Gore će predloženi budžet za narednu godinu razmotriti na sjednici koja će biti održana u nedjelju. Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem i za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, održale su danas sjednicu na čijem je dnevnom redu, između ostalog, bio i Nacrt zakona o budžetu za 2017. godinu.

Radnici Luke Bar osnivaju sindikat

Osnivačka skupština sindikata lučkih radnika Luke Bar biće održana danas u upravnoj zgradi kompanije. Iz Organizacionog odbora za pripremu Osnivačke skupštine saopšteno je da će na dnevnom redu sjednice biti donošenje odluka o osnivanju sindikata i njegovom pristupu Uniji slobodnih sindikata. Na sjednici će biti razmatrana i pravila o organizaciji i načinu rada sindikata.

Dan

Menadžerima povećavaju plate za 300 eura

Odbor direktora Elektroprivrede usvojio je novi akt o sistematizaciji kojim je povećan obračunski koeficijent za zarade zaposlenih sa visokom stručnom spremom sa 7,2 na 9,5, potvrđeno je za “Dan iz sindikata EPCG.

Milioni pali na teret građana

Uredba o naplati poreskog duga imovinom nanosi višemilionsku štetu državi koju na kraju plaćaju građani i zbog toga je treba ukinuti, smatraju u opoziciji. Poslanik Demokrata Momo Koprivica naveo je da uredba pokazuje veliko umijeće koruptivnog ovladavanja državom zbog čega je treba ukinuti. Koprivica je najavio da će u narednom periodu vjerovatno podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti uredbe, jer je, kako je istakao, sporna sa ustavnog, ekonomskog i finansijskog aspekta.

Palata prodata za 2,95 miliona

Komercijalna banka Beograd ponudila je 2,952 miliona eura za kupovinu palate Beskuća u Kotoru, koja je vlasništvo biznismena Vojina Lazarevića. Beogradska banka je ponudu dostavila kao hipotekarni povjerilac drugog reda, potvrdio je za “Dan advokat Tomislav Miranović. Palatu je na prodaju stavila Komercijalna banka Banjaluka, kako bi naplatila višemilionski dug po osnovu nevraćenog kredita Lazarevića. Palata Beskuća bila je stavljena kao hipoteka za kredit kod Komercijalne banke Banjaluka, kao i Komercijalne banke Beograd.

Pobjeda

Crvena linija za plaćanje nameta

Dobro je što je država postavila granicu za dalju gradnju elektrana na obnovljive izvore, kako građani ne bi bili opterećeni plaćanjem prekomjernih podsticaja, ocijenili su ekonomski analitičar Predrag Drecun i direktorka NVO Grin hom Nataša Kovačević.

Manje plate, stambeni fond i naknada za noćni rad

Predsjednik sindikalne organizacije zaposlenih EPCG Zoran Ostojić kazao je da kolektivni ugovor ne može potpisati sindikat HE Perućica, jer je to samo jedna od sindikalnih podružnica EPCG koja participira u sindikalnoj organizaciji zaposlenih u EPCG objasnio je Ostojić.

Početni kapital 11,98 miliona

Nova banka koju je u Podgorici otvorio Azmont investment, registrovanaje sa 11,98 miliona eura kapitala i pruža usluge korporativnim i privatnim licima saopštioje predsjednik odbora direktora Azmont investmenta Ahmet Erentok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *