Državna kasa teška dvije milijarde eura

Dodajte komentar

Državna kasa naredne godine biće teška dvije milijarde eura na koliko su projektovani primici i izdaci budžeta. Budžet za narednu godinu je oko 120 miliona eura manji od ovogodišnjeg prije rebalansa. Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, dok će ostatak od 450 miliona koliko nedostaje za pokriće svih troškova država obezbijediti pozajmicama i kreditima, saznaju Vijesti.

Vladine komisije za ekonomsku politiku i politički sistem sinoć su kasno završile sjednicu na kojoj je utvrđen Nacrt budžeta za 2017. godinu.

Prema saznanjima “Vijesti” kapitalni budžet iznosiće 280 miliona eura, a budžetski deficit je projektovan na šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da će Vlada sjutra održati sjednicu na kojoj treba da utvrdi predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu. To je mjesec kasnije u odnosu na zakonom definisani rok. Razlog zbog koji se kasni je to što se čekao novi saziv izvršne vlasti koja je formirana krajem novembra.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović je rekao, otvarajući sjednicu, da je današnjoj raspravi prethodila serija razmatranja prihoda i rashoda sa budžetskim korisnicima i stranim partnerima te da predloženi budžet predstavlja najbolju mjeru mogućeg u sadašnjoj situaciji“, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Budžet za narednu godinu manji je od ovogodišnjeg, kao i nedostajuća sredstva koja će se pozajmiti. Ukupni ovogodišnji primici budžeta bili su planirani na 2,12 milijardi eura, a nedostajuća sredstva 667,14 miliona eura. Nakon rebalansa, koji je usvojen krajem novembra, ukupni primici budžeta su smanjeni na 2,031 milijardu eura, a nedostajuća sredstva na 547,4 miliona eura. Kapitalni budžet je sa 338,5 miliona eura smanjen na 115,7 miliona zbog kašnjenja autoputa.

Sastavni dio rebalansa je novo zaduženje od 100 miliona eura na domaćem tržištu kroz emisiju obveznica.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *