Pregled štampe za 13. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Najveća zarada 43,9 hiljada eura

Najveća zarada u novembru izno sila je 77.743 eura bruto ili 43.924 neto, a isplaćena je zaposlenom u sektoru pružanja konsultantskih usluga u oblasti informacionih tehnologija, saopšteno je Vijestima iz Poreske uprave (PU).

Akcionari izgubili spor sa Atlas fondom

Apelacioni sud poništio je četiri od 12 presuda Privrednog suda donijetih u korist nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Atlas Mont. Poništenim presudama tražilo se da ZIF Atlas fond isplati akcionare koji već godinu čekaju novac.

Privredi treba više kredita

Dnevne novine

Biće realizovano devet projekata uz podršku EU

Projekti pristigli u okviru poziva pod nazivom Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada, njih devet, dobilo je šansu da se realizuje uz podršku Evropske unije (EU) kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Formirana Mreža za zaštitu prava potrošača

Predstavnici 13 nevladinih organizacija potpisali su juče Memorandum o saradnji kojim je formirana Mreža za zaštitu prava potrošača, kako bi se građanima, čija su prava ugrožena u toj oblasti, pružali pravni savjeti i besplatna pravna pomoć.

Sve vrste goriva u Crnoj gori skuplje za pet centi

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori od danas će biti veće pet centi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dan

Nema otpremnina za kapovce

Vlada ostaje privržena vladavini prava i poštovanju zakona u vezi sa pitanjem Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su usled stečaja ostvarili pravo na penziju. To je zaključeno na sastanku koji je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović održao sa ministrima ekonomije i rada Dragicom Sekulić i Kemalom Purišićem.

Kamate kod MFI 3,3 puta veće nego u bankama

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite, u koju su uračunati svi troškovi kredita u bankama je u septembru iznosila 7,61 odsto, dok je prosječna efektivana kamata u mikrofinansijskim institucijama iznosila 25,2 odsto.

Advokatima poreske olakšice, a duguju šest miliona

Iako je advokatsko zanimanje među najplaćenijima, advokati duguju državi čak šest miliona eura poreza. Međutim, kako je najavio predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović advokati koji imaju poreski dug moći će od naredne godine da ga plaćaju u 60 mjesečnih rata i to bez kamate. Begović je kazao da je takva najava stigla iz Poreske uprave, ali da će to biti omogućeno nakon izmjene zakona.

Pobjeda

Po osam hiljada za 65 penzionera

Penzionisanim radnicima Jadranskog brodogradilišta u stečaju, juče je počela isplata otpremnina. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva uplatilo je u petak 520.000 eura na račun Brodogradilišta, a isplata za 65 radnikaje počela juče.

Vraćanje zemljišta bivšim vlasnicima koči privatizaciju

Vraćanje zemljišta akcionarskih društava ranijim vlasnicima po Zakonu o obeštećenju suprotno je Zakonu o privrednim društvima, što pravi problem u daljoj privatizaciji upozorava predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Nema otpremnina za penzionere KAP-a dok se ne izmijeni zakon

Vlada ostaje privržena vladavini prava u vezi sa primjenom zakona o isplati otpremnina bivšim radnicima KAP-a koji su penzionisani, zaključakje jučerašnjeg sastanka potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića sa ministrima ekonomije i rada Dragicom Sekulić i Kemalom Purišićem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *