Pregled štampe za 10. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Katnić se bavi katastrom u Budvi

Specijalno državno tužilaštvo, kojim rukovodi Milivoje Katnić, formiralo je predmet u vezi sa nestankom dokumentacije u budvanskom katastru. Predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Budžet uskoro šalju komisijama

Ministarstvo finansija uputiće naredne sedmice Vladinim komisijama Predlog zakona o budžetu za narednu godinu. Vijestima je iz resora kojim rukovodi Darko Radunović rečeno da će Vladi uskoro uputiti još nekoliko dokumenata, među kojima i Sanacioni plan.

Davali garancije mimo Vlade

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Glavni grad u završnom računu budžeta za prošlu godinu prikazao za 278,89 hiljada eura manji suficit, da je isplaćivan novac po osnovu ugovora o djelu iako to budžetom nije planirano, te da javne ustanove ne pripremaju izvještaje o korišćenju vozila i potrošnji goriva.

Dnevne novine

Obavezna rezerva 264,9 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju oktobra je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 264,9 miliona eura. Od ukupnog iznosa izdvojene obavezne rezerve, na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 46,8 odsto, u zemlji 38,2 odsto, a u obliku državnih zapisa 15 odsto.

KROZ SOZINU ZA 10 MJESECI PROŠLO 2,3 MILIONA VOZILA

Od januara do oktobra ove godine kroz tunel Sozina je prošlo 2.313.418 vozila, a kompanija Monteput, koja gazduje tunelom, prihodovala je 7.731.211 eura.

Fokus saradnje projekti na privrednom rastu

Fokus buduće saradnje Crne Gore sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Kinom, Slovenijom, Mađarskom, Grčkom, Norveškom i Turskom, biće usmjeren na ekonomiju i realizaciju investicionih projekata koji treba da doprinesu privrednom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Pobjeda

Banke bi mogle da vrate milijardu

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kazao je juče Pobjedi daje Centralna banka povukla dobar potez kadaje pozvala banke da brže oslobađaju kolaterale, naročito za kredite kod kojihje veći dio otplaćen, kako bi pospješili privredni rast.

Sudski sporovi procijenjeni na 38,5 miliona

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i uslovno na reviziju pravilnosti završnog računa budžeta glavnog grada Podgorica za 2015. godinu i ostavila mu rok od pola godine da ispravi nepravilnosti. Na čelu glavnog grada do juna prošle godine bio je Miomir Mugoša, a potom gaje naslijedio Slavoljub Stijepović.Revizijom koju su radili članovi Senata DRI dr Milan Dabović i dr Branislav Radulović utvrđene su nepravilnosti u komentarima izvještaja o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2015. godinu.

Krediti 2,5, štednja 2,8 milijardi eura

Ukupna štednja kod banaka na kraju oktobra iznosila je 2,8 milijardi eura, što je 18 miliona eura manje nego mjesec ranije. U kreditima je bilo 2,5 milijardi, ili 0,7 odsto više nego u septrembru i 1,5 odsto na godišnjem nivou. Obavezna rezerva banaka na kraju oktobra je iznosila 264,9 miliona eura pokazuju podaci CBCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *