Pregled štampe za 8. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

INA preuzima pet pumpi u CG

Biznismen iz Republike Srpske Gordan Pavlović pregovara sa hrvatskom naftnom kompanijom INA o prodaji pet benzinskih pumpi u Crnoj Gori koje su do maja ove godine bile u vlasništvu crnogorske kompanije Vuk Petrol, potvrđeno je Vijestima iz nekoliko izvora.

U trci za fotelju i dva člana RAE

Na konkurs za predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) prijavila su se četiri kandidata. Vijesti saznaju da su se prijavili aktuelni predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević, član Odbora Branislav Prelević, Momir Škopelja koji je zaposlen u RAE i energetski inspektor Blagota Novosel.

Manja zarada EPCG smetnja za II blok

Osnovna cijena kilovat-sata električne energije, bez PDV-a i naknada za obnovljive izvore, od januara bi trebalo da iznosi oko 7,97 centi, dok je sada 8,38 centi. Međutim, ukupan trošak za struju potrošačima biće isti ili nešto veći zbog povećanja naknade za obnovljive izvore (malehidroelektrane i vjetroelektrane) o kojoj će Vlada odlučivati krajem januara.

Dnevne novine

Cijena struje znatno niža, na tržište ulaze i novi snabdjevači

Osnovna cijena kilovat-sata električne energije u Crnoj Gori, bez PDV-a i naknada, od januara će najvjerovatnije iznositi oko 7,97 centi.

Poslovnim asocijacijama potrebna veća podrška

Javnu upravu neophodno je razvijati u cilju obezbjeđenja boljih i kvalitetnijih usluga privredi i građanima, dok je poslovnim asocijacijama potrebna podrška u interesu donošenja što kvalitetnijih rješenja za privatni sektor, ocijenjeno je na regonalnoj konferenciji u Beogradu.

Deripaska traži stotine miliona eura od Crne Gore

Predsjedik En plus grupe Oleg Deripaska pokrenuo je novu arbitražu protiv Crne Gore kojom traži stotine miliona eura obeštećenja zbog navodno nezakonite eksproprijacije njegove investicije u Kombinat aluminijuma (KAP) i Rudnike boksita.

Politika menadžmenta nije u interesu radnika

Aktuelna poslovna politika menadžmenta pljevaljskog Rudnika uglja ne prati interese radnika, ni kompanije, upozorili su juče predstavnici Sindikalne organizacije preduzeća.

Dan

Zbog naknada u minusu 10 miliona

Prema prvim analizama, Elektroprivreda će u narednoj godini imati minus u poslovanju od deset miliona eura, zbog ukidanja naknade snabdjevaču od 6,5 miliona, troškova za obnovljive izvore energije (OIE) i cijene aktivne energije koja će važiti od 1. januara, a koja je manja nego 2009. godine. Time se, kako su kazali predstavnici EPCG, dovode u pitanje planirane investicije, prije svega drugi blok Termoelektrane Pljevlja.

Organizuju forum mladih

Telenor forum mladih, koji organizuje Telenor grupa i Nobelov centar za mir, počinje danas u Oslu.
Na Telenor forumu mladih, koji počinje tokom nedjelje dodjele Nobelove nagrade za mir, Crnu Goru će predstavljati Anja Drobnjak i Bojana Minić. Za učešće na forumu mladih stiglo je više od 4,8 hiljada prijava u najmasovnijem do sada regrutnom procesu sprovedenom u 13 tržišta u kojima Telenor posluje.

Garantovali 400, a ne 193 eura

Predsjednik odbora direktora u Novom duvanskom kombinatu i predstavnik Isat Boljević dostavio je zaposlenima ponudu u pisanoj formi, kojom je predviđeno da zaposlenima, koji su preuzeti iz Duvanskog kombinata u stečaju, a ističu im ugovori o radu, produži radni odnos uz isplatu minimalne zarade od 193 eura.

Pobjeda

Smanjuju zarade i krše radnička prava

Aktuelna poslovna politika menadžmenta pljevaljskog Rudnika uglja ne prati interese radnika, ni kompanije, upozorili su predstavnici sindikalne organizacije preduzeća i dodali da ih posebno zabrinjava smanjenje zarada, kršenje prava zaposlenih i konstantan pritisak na njih.

U narednih deset dana biće isplaćene sve otpremnine iz 2015.

Fond rada je isplatio svih 430 rješenja o otpremninama iz 2014. i trećinu od 1050 rješenja iz prošle godine. U petak počinje isplata druge tranše otpremnina iz 2015, a potom i treće.

Gojković traži moralnu satisfakciju

Presuda po tužbi bivšeg predsjednika opštine Herceg Novi Nikole Nikše Gojkovića i odbornika odborničkog kluba “Građanski savez” Jovane Sijačić, Blaga Radanovića iSpira Vukovića protiv Skupštine opštine Herceg Novi radi poništavanja odluke o razrješenju sa dužnosti predsjednika opštine biće poznata za osam dana, potvrdili su iz ovog odborničkog kluba.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *