Vrijednost oglašavanja na društvenim mrežama – 50 milijardi dolara do 2020.

Dodajte komentar

Procjenjuje se da bi količina novca, koja se troši za oglašavanje na društvenim mrežama već 2020. godine, mogla da dostigne iznose koji se izdvajaju za oglase u štampanim medijima.

Brza ekspanzija društvenih mreža, njihova dostupnost na mobilnim telefonima, brzi internet i sofisticiranija tehnologija, doprinijela je da dođe do promjene načina na koji ljudi primaju informacije i prate vijesti.

Advertajzing agencija „Zenith Optimedia“ predviđa da će oglašavanje na društvenim mrežama već 2019. godine činiti 20 odsto ukupnog internet advertajzinga, samo 1 procenat manje od vrijednosti oglašavanja u štampanim medijima. Takođe se predviđa da će vrijednost advertajzinga na društvenim mrežama 2019. godine iznositi oko 50 milijardi dolara.

Takav preokret je izazvao značajne potrese u medijskoj industriji jer je veliki broj firmi prebacio oglašavanje sa tradicionalnih oglašivača na internet, na web sajtove i društvene medije, kojima je moguće pristupiti u svakom trenutku, putem računara i mobilnih telefona.

Oglašavanje na društvenim mrežama se takođe pokazalo efektnijim, naročito na platformama kao što su Facebook ili Snapchat, gdje se reklame prikriveno uklapaju u korisnički newsfeed, pa vrše svoju funkciju plasiranja robe, proizvoda i usluga, ali na sofisticiraniji način.

Pored toga, “Zenith” predviđa da će rast globalnog advertajzinga tokom 2017. godine rasti na nivou od 4,4 odsto, kao što je bio slučaj i ove godine.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *