Beogradska berza postala dio regionalne mreže berzi

Dodajte komentar

Beogradska berza je postala aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje hartijama od vrijednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije, a u kojem se već nalazi deset najtrgovanijih kompanija iz regiona.

Kako se navodi u saopštenju BELEX-a, od danas je trgovanje preko te platforme postalo moguće i na domaćem tržištu kapitala. Pored Beogradske berze, još četiri se pripremaju za uključenje u SEE Link – Atinska, Banjalučka, Ljubljanska i Montenegro berza, a interes za pridruživanje iskazalo je još nekoliko berzi u regionu.

Nakon priključenja BELEX-a, SEE Link sistem za rutiranje naloga sada podržava trgovanje na četiri tržišta, ukupne tržišne kapitalizacije od 33 milijardi dolara i skoro 500 akcija kojima se može trgovati. Ukupno 27 brokerskih kuća je licencirano da trguje putem SEE Linka, a uz njih, trenutno je sedam članova Beogradske berze u procesu pribavljanja licenci za trgovanje na SEE Link platformi.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je da na ovaj način Beogradska berza želi da nacionalno i regionalno tržište kapitala učini komplementarnim segmentom za finansiranje razvoja privatnog sektora.

SEE Link projekat pokrenule su berze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije, sa ciljem da se kreira regionalna infrastruktura za trgovanje hartijama od vrednosti listiranim na te tri berze.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je podržala inicijalnu fazu SEE Link projekta grantom od 540.000 eura, kako bi bio omogućen elektronski sistem rutiranja naloga, u julu 2014. Finansiranje projekta obezbijedili su donatori EBRD-a, putem EBRD Akcionarskog specijalnog fonda, dok su berze učesnice doprinijele projektu sa po 80.000 eura.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *