Danas odluka o cijenama struje

Dodajte komentar

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) trebalo bi da danas na sjednici saopšti podatke o utvrđenim iznosima regulatorno dozvoljenog prihoda koji se transponuje u cijene električne energije, koje će važiti od 1. januara.

Odbor RAE je u četvrtak počeo dvodnevnu sjednicu na kojoj je, zajedno sa predstavnicima energetskih subjekata, razmatrao zahtjeve o dozvoljenim prihodima koji su regulatoru dostavljeni početkom septembra.

Odbor RAE će odluke donijeti, odnosno sjednicu nastaviti danas, kada će i izaći sa podacima o utvrđenim iznosima regulatorno dozvoljenog prihoda koji se transponuje u cijene i naknade, kao i sa cijenama koje će primjenjivati energetski subjekti u narednom regulatornom periodu” navodi se u saopštenju RAE.

RAE je, nakon što su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE) početkom septembra dostavili zahtjeve, analizirala zahtijevane troškove i sačinila izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevima energetskih subjekata, sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade.

Iz RAE su kazali da su donošenje odluke odložili do sjutra zbog većeg broja primjedbi energetskih subjekata, koje su iznijete na usmenim raspravama na sjednicama Odbora RAE prethodnih dana.

Odlaganje je, kako su objasnili, uslovljeno činjenicom da su odluke regulatora upravni akti, koji moraju biti sačinjeni u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, sa jasnim i detaljnim obrazloženjima o utvrđenim veličinama, što zahtijeva pažljivo sagledavanje, analizu i obradu svih postavljenih zahtjeva i datih primjedbi.

Napominjemo da će cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca električne energije, na osnovu kojih će se izdavati računi u narednoj godini, biti poznate nakon 16. decembra, kada pored cijena i naknada za operatore koje utvrđuje RAE, snabdjevači odrede cijene energije i u skladu sa Zakonom o energetici objave cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca“, zaključuje se u saopštenju.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *