Njemačka građanima subvencioniše kupovinu stana sa 20.000 eura

Dodajte komentar

Njemačka vlada donijela je odluku da subvencioniše kupovinu nekretnine sa 20.000 eura. Vlada je smanjila i kriterijume za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u onim djelovima u kojima to dosad nije bilo moguće.

Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je da približimo pojmove rada i stanovanja i stvorimo uslove za stanogradnju“, objasnila je ministarka gradnje Barbara Hendriks nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

U tzv. urbanim područjima biće sniženi neki uslovi, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima.

Dalji element podsticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 eura za porodice koje namjeravaju da grade ili da kupe nekretninu. Subvencija je predviđena za porodice s godišnjim primanjima do 70.000 eura.

Kako je ministarka Hendriks objasnila, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom finansija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.

Dolaskom velikog broja izbjeglica, ali i useljenika iz svih djelova Evropske unije, u Njemačkoj se posljednjih godina povećao problem nedostatka stanova, posebno stanova za građane sa slabijim primanjima.

Prema podacima EU kancelarije za statistiku (Eurostat), procenat građana koji žive u sopstvenoj nekretnini, koji u Njemačkoj iznosi 52 odsto među najnižim je u Evropi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *