Top 10 preduzetničkih kompanija po izboru sajta Inc.

Dodajte komentar

Svakog decembra ugledni magazin i sajt “Inc”, traga za kompanijama koje prkose izazovima, pomjeraju granice našeg shvatanja biznisa, uvode novine, i uopšte ilustruju pokret koji transformiše današnji poslovni svet. U užem izboru našlo se čak 15 preduzetničkih kompanija koji su im 2016. godine zapale za oko.

Ove godine pobednik je “Riot Games”, kompanija koja stoji iza hit video igre “League of Legends”. Kompaniju su osnovali Marc Merrill i Brandon Beck i, iako je u vlasništvu kineskog internet giganta “Tencent”, i dalje samostalno upravljaju njome i zarađuju 1.6 milijardi dolara od prodaje.

Ove godine, najbolja među najboljim preduzetničkim kompanijama “Riot Games”, ostavila je iza sebe prave tehnološke gigante, među kojima su i:

Snapchat – popularna aplikacija je sada procijenjena na 25 milijardi dolara.

BuzzFeed – Ovaj novi medijski gigant skoro je podijelio platformu na vijesti i zabavni dio, što je pomoglo kompaniji da dominira kada je u pitanju video na društvenim mrežama. NBC Universal je skoro investirao oko 200 miliona dolara u BuzzFeed.

Uber – Startap vrijedan 66 milijardi dolara nezajažljivo raste. Osnivač Travis Kalanick ima planove da se proširi na oblasti kao što su dostavljanje hrane i samo-upravljajući automobili.

Sweetgreen – Osnivači lanaca restorana „Sweetgreen“ su kolege sa Univerziteta Georgetown, Nathaniel Ru, Jonathan Neman, i Nicolas Jammet. Od investitora su dobili 95 miliona dolara, a lanac ima 64 restorana. U ovoj godini otvoreno ih je 25. Zanimljivo je da još nisu profitabilni.

Wanderu – Osnivači su Polina Raygorodskaya i Igor Bratnikov, a u pitanju je modernizacija putovanja autobusom. Sajt Wanderu ima oko 2.5 miliona korisnika mjesečno, a planira se širenje i na evropsko tržište.

Casper – Vjerovali ili ne ova kompanija se bavi prodajom kreveta za pse. U ovoj godini udvostručila je zaradu od 100 miliona dolara, koliko je imala 2015.

Tesla/SpaceX – Osnivač Elon Musk skreće pažnju na sebe šta god da radi, a latio se mnogo posla – od putovanja na mjesec preko solarnih crijepova do samo-upravljajućih automobila.

Niantic Labs – Ova kompanija stoji iza ovogodišnje pomame „Pokémon Go“ i teška je oko 3.65 milijardi dolara.

Moon Express – Putovanje na mjesec postala je goruća tema posljednjih mjeseci. Čini se da je ova kompanija, čiji je osnivač i izvršni direktor Naveen Jain, otišla prilično daleko jer je u julu ove godine prva dobila dozvolu američke vlade da može da putuje na mjesec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *