Čomski: Propast neo-liberalne politike u Evropi će dovesti do kolapsa EU

Dodajte komentar

Porast desničarskih i anti-establišment struja su rezultat propasti neo-liberalni politike, koja će u Evropi dovesti do kolapsa EU, smatra istaknuti američki lingvista, naučnik i aktivista Noam Čomski, prenosi RT.

Desničarski predsjednički kandidat u Francuskoj, Marine Le Pen, koja želi održavanje referenduma o daljem članstvu te zemlje u EU, ima dobre šanse da pobijedi na izborima, a njena pobjeda bi mogla pokrenuti takozvati ‘Fregzit’, dodaje Čomski.

Mislim da Njemačka neće inicirati raspad EU, jer oni imaju koristi od Unije “, rekao je Čomski, istaknuvši da je propast neoliberalnih politika, prethodne generacije političara, dovela do popularizacije desno-orijentisanih partija.

Ovi programi su dizajnirani tako da dovedu do stagnacije, pa čak i nazadovanja velikog dijela, ili većine, stanovništva. Te politike su potcijenile demokratiju. Rezultat tih procesa je da su ljudi ljuti, razočarani, a njihove nade u budućnost su propale”, rekao je Čomski.

Iako je prvobitno hvalio evropske integracije, kao jedno od velikih dostignuća u periodu nakon Drugog svjetskog rata, Čomski smatra da je EU vremenom postala disfunkcionalna.

Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za katastrofu. Ne postoje mehanizmi koji bi natjerali pripadnike bogatog sektora da pomognu siromašnim sektorima u teškim vremenima. Prisutna je čvrsta struktura u državama poput Grčke ili Italije, zbog koje te zemlje ‘nemaju kontrolu nad svojim valutama’, a ne postoji ni kompenzatorski sistem, koji postoji u federalnim strukturama, kao što je to slučaj u SAD-u“, smatra Čomski i dodaje:

U Evropi, ko god bude izabran, bez obzira gdje su oni u političkom spektru, politike će biti iste, jer njih ne određuju politike u pojedinačnim zemljama”, rekao je Čomski, objasnivši da se politike zemalja vrte oko birokratije, i da ne postoji način da se to promijeni, jer niko u EU neće djelovati protiv sopstvenih interesa.

On takođe govori o novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, koji je označen kao “anti-establišment” kandidat, što je ideja sa kojom se Čomski ne slaže.

Pogledajte Trampa i vidite koga je on imenovao za članove svog kabineta. Sekretar Trezora, najznačajnija pozicija koja donosi odluke u privredi, da li je on anti-establišment kandidat? Taj čovjek dolazi iz „Goldman Saksa“. Eskalacija hartija od vrijednosti, u trenutku kada je Tramp izabran za predsjednika, pokazuje koliko je on protiv establišmenta“ dodao je Čomski.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *