Inflacija u eurozoni u novembru najveća u dvije i po godine

Dodajte komentar

Godišnja inflacija u eurozoni u novembru je dodatno blago ubrzala, na 0,6 posto, dosegnuvši najviše nivoe u posljednje dvije i po godine, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama time je blago ubrzala u odnosu na oktobru 0,5 posto i svjedoči o potražnji potrošača, ali ne i o snažnom oporavku privrede.

Ubrzanje inflacije dobra je vijest za Evropsku centralnu banku (ECB) koja je uvela vrlo izdašne programe podsticaja ponajprije u nastojanju da pomoću njih podupre inflaciju, izloživši se katkad i žestokim kritikama.

U ECB-u ciljaju na inflaciju od nešto ispod dva posto.

Analitičar Howard Archer podsjeća pak da se temeljna inflacija, koja eliminiše uticaj promjenama podložnih cijena nafte, zadržala na suviše niskih 0,8 posto.

Prigušena temeljna inflacija u novembru naglašava da se ECB zasad ne može još opustiti na planu inflacije, premda se čini da je glavna stopa inflacije na putu značajnijeg povećanja u idućih nekoliko mjeseci“, napisao je Archer iz IHS Global Insighta.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi nedavno je rekao da se slabašan oporavak eurozone i dalje uvelike oslanja na monetarne podsticaje centralne banke, podstičući očekivanja dodatnih podsticaja u skorijoj budućnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *