Prvi kilovati iz vjetroparka na Krnovu početkom sljedeće godine

Dodajte komentar

Probna proizvodnja eneregije iz vjetroparka na Krnovu kod Nikšića, na kojem su ovih dana završeni građevinski radovi, trebalo bi, kako je planirano, da krene početkom sljedeće godine, nakon što se do kraja ove okonča procedura za dobijanja upotrebne dozvole.

Vjetropark obuhvata 26 vjetrogeneratora, dva dalekovoda, dvije trafostanice, zgrade za održavanje, dok će planirana godišnja proizvodnja iznositi od 200 do 230 gigavat sati GWh. Ugovor za taj energetski projekat potpisali su Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.

U ime pravnog savjetnika kompanije Krnovo Green Energy firme BDK advokati, Luka Popović, kazao je da je plan ispoštovan i da je projekat u fazi tehničkog prijema.

Do kraja decembra biće dobijena i upotrebna dozvola, što znači da već početkom sljedeće vjetropark može da se stavi u probni rad od dva do tri mjeseca, nakon čega bi bio u punom pogonu“, rekao je Popović agenciji Mina-business.

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, čija je vrijednost oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine, a imaće instalisanu snagu 72 megavata (MW) i godišnju proizvodnju od 200 do 230 GWh.

Riječ je o značajnoj proizvodnji. Tim projektom znatno bi se doprinijelo energetskim ciljevima da do 2020. godine 33 odsto ukupne potrošnje bude iz obnovljivih izvora energije“, naveo je Popović.

On je, govoreći o okončanim građevinskim radovima, podsjetio da je izgrađeno ili obnovljeno i 15 kilometara puteva prema visoravni Krnovo.

Na Krnovo je prva vjetroelektrana dopremljena 1. juna, a njeni djelovi dužine do 50 metara i težine 153 tone, prevezeni su specijalnim kamionom. Generator vjetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone.

Vjetroelektrane su postavljene na nadmorskoj visini od oko 1,5 hiljada metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra od oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi. Završetkom njihove gradnje doprinijeće se ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Projekat na Krnovu realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, zastupnik za izgradnju je novoosnovana Krnovo Green Energy, a finansijeri su, uz EBRD, Njemačka banka za razvoj KfW i francuska Investiciona kompanija za promovisanje ekonomske saradnje Proparco.

Značaj projekta je, kako se ocjenjuje, veliki za ekonomiju Crne Gore, a njegova realizacija kasnila je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i sporova sa vlasnicima zemljišta nezadovoljnih procijenjenom vrijednosti njihovih nepokretnosti.

Vjetroelektrane na Krnovu su prva investicija tako velikih razmjera od 1980. godine, kada je riječ o kapacitetima za proizvodnju energije u Crnoj Gori.

Očekuje se da projekat doprinese smanjenja emisije ugljen-diokisda, kao i da se sa puteva ukloni jedanaest hiljada automobila.

Ugovor o zakupu državnog zemljišta na oko 20 godina, sa mogućnošću produženja maksimalno do pet godina, Crna Gora je zaključila 5. avgusta 2010. godine.

Za prvih 12 godina rada, kako se navodi u ugovoru, otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 eura po megavat satu MWh.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *