Bankar blizak Vladimiru Putinu preuzima Marfin banku

Dodajte komentar

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije objavila je da je u skraćenom postupku odobrila češkoj “Ekspobanci” preuzimanje “Marfin banke” u Srbiji.

Novi vlasnik “Marfin banke” u Srbiji je češka “Ekspobanka”, čiji je većinski vlasnik Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu. Zvaničan ugovor o kupoprodaji potpisan je 30. septembra, čime je precizirano da češka banka kupi 99,09 odsto udjela u akcijskom kapitalu i 72,5 odsto akcija “Marfin banke”, koja ima 18 filijala u Srbiji i 289 zaposlenih.

Češka banka je sredinom oktobra Komisiji podnijela zahtjev za odobrenje preuzimanja “Marfin banke”, čiji je većinski vlasnik “Sajprus popular banka”, čije je sjedište na Kipru.

Novi vlasnik “Marfin banke”, Igor Vladimirovič Kim, koji je više puta viđen u Putinovom društvu. godinama unazad širi bankarski biznis. Magazin Forbs ga je 2008. svrstao na 1062. mjesto liste svjetskih milijardera, sa kapitalom od milijardu dolara. U Srbiji se prvi put za njega čulo, kada je 2014. objavljena vest da je jedan od potencijalnih kupaca “Hipo banke”.

Kim je tada od njemačke “Landezbank Baden-Virtemberg banke” kupio njeno poslovanje u Češkoj. Njegove banke ne rade sa građanstvom i privredom, već samo trguju hartijama od vrijednosti, zbog čega se spekuliše da on nema čiste poslovne namjere, već da svoje banke koristi za pranje novca.

Kiparska centrala “Marfin banke” je morala da ode u stečaj jer je to tražila Evropska komisija, da bi odobrila kredit za spas grčke ekonomije. Ko je pravi vlasnik “Marfin banke” u Srbiji, ne zna se pouzdano, a u medijima su se pojavljivale mnogobrojne spekulacije.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *