Nijesu se sastajali, a potrošili 36.347 eura

Dodajte komentar

Vladin Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi u ovoj godini nije održao nijednu sjednicu, a za naknade je potrošio 36.347 od budžetom planiranih 43.561 euro navedeno je u izvještaju Državne revizorske institucije.

DRI je juče objavila reviziju pravilnosti i efekata aktivnosti Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, koju su sačinili članovi Senata DRI dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević. Članovi Savjeta su: Igor Lukšić, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Vladimir Kavarić, Budimir Šegrt, Zorica Kovačević, Radoje Zugić, Raško Konjević, Predrag Bošković, Zoran Pažin, Rajko Kovačević, Srđan Spaić, Marija Šuković, Tijana Stanković, Dušanka Jauković, Božidar Vuksanović, Milan Lakićević, Luiđ Škrelja, Aleksandar Bogdanović, Boris Mugoša, Velimir Mijušković, Ivana Jovović, Svetlana Vuksanović, Slobodan Radović, Bojana Bošković. U martu 2016. Lakićevića je zamijenio Miomir M. Mugoša.

U izvještaju je konstatovano da je to što Savjet u ovoj godini nije održao nijednu sjednicu suprotno poslovniku koji podrazumijeva da zasijedaju najmanje jednom kvartalno. Uz to, poslovnikom nijesu predviđene elektronske sjednice.

“Savjet nije predložio Vladi ni plan za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatorne i strukturne reforme za 2016, iako mu je to bio zadatak”, navedeno je u izvještaju.

Ministarstvo finansija, koje je odlukom o obrazovanju Savjeta zaduženo za obavljanje administrativno stručnih poslova za Savjet, nije sačinjavalo i podnosilo godišnje finansijske izvještaje.

“Iz budžeta Savjeta vršene su isplate službenicima i namještenicima zaposlenim u Ministarstvu finansija i drugim organima uprave, tokom niza godina, za obavljanje administrativno-stručnih poslova vezanih za rad Savjeta po rješenjima Ministarstva finansija sa pozivom na čl. 8 Odluke o obrazovanju Savjeta, što ne predstavlja odgovarajući pravni osnov”, konstatovano je u izvještaju.

Tokom 2015. isplaćivane su naknade državnim službenicima i namještenicima za obavljanje administrativno-stručnih poslova vezanih za rad Savjeta, čiji se broj kretao od 13 do 20.

Isplate naknada državnim službenicima i namještenicima vršene su i tokom prva tri mjeseca 2016. po rješenju Ministarstva finansija i to za 33 službenika i namještenika iz organa državne uprave. U toku revizije nije bilo moguće pribaviti dokaz za većinu lica kojima su isplaćivane nadoknade, o konkretnim administrativnostručnim poslovima koje su obavljali za Savjet ističe revizija. DRI je zato preporučila Vladi da prilikom planiranja budžeta, Savjet ne bude samostalna potrošačka jedinica već program u okviru budžeta Generalnog sekretarijata Vlade.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *