Budžet čeka novu Vladu

Dodajte komentar

Nacrt budžeta za narednu godinu još nije dostavljen Vladi, iako je rok istekao 31. oktobra ove godine. Po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vladaje trebalo da proslijedi parlamentu prijedlog budžeta do 15. novembra.

Iz Ministarstva finansija su, na pitanje Pobjede dokle se stiglo sa izradom budžeta za 2017. godinu, kazali da je dogovoreno da taj posao sačeka novu vladu.

Na jednoj od prethodnih sjednica Vlade dogovoreno je da će o temi budžeta za 2017. godinu raspravljati vlada koja bude formirana nakon oktobarskih izbora“, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija.

Prema informacijama Pobjede, izrada budžeta je u toku još od ljetos, kad su budžetskim jedinicama poslata pisma da odrede svoje potrebe za narednu godunu, a potom su obavljane konsultacije. Ostala je još treća faza izrade nacrta budžeta, u koju se uključuje minister, a odlučeno je da to bude novoimenovani prvi čovjek Ministarstva finansija u kabinetu premiejra Duška Markovića.

Pobjedi je iz Vlade nezvanično rečeno da vjeruju da će do 31. decembra uspjeti da usvoje budžet. Objasnili su da je reorganizacija odnosno otvaranje novih ministarstava ključni razlog što se čeka nova vlada. Budžet će, kako su najavili, biti tema na prvoj sjednici novog kabineta, nakon što bude pripremljen do nivoa od 90 odsto. Nova vlada, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, trebalo bi da bude formirana u ponedjeljak, 28. novembra.

Parlament će u petak, 25. novembra, raspravljati o rebalansu budžeta, koji je projektovan na 2,03 milijarde eura. Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predviđeno je da, ukoliko se budžet za narednu ne donese do 31. decembra tekuće godine, na snagu stupa član 37 o privremenom finansiranju.

Ministarstvo finansija do donošenja državnog budžeta potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini“, precizirano je zakonom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *