Penali za banke koje ignorišu solventne klijente

1 komentar

Centralna banka planira izmjene Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, poznatijeg kao “podgorički model”, ali i uvođenje dodatnih rezervacija za banke koje imaju visok nivo loših kredita i koje nijesu spremne da prihvate predloge klijenata za restrukturiranje.

To je rukovodstvo Centralne banke saopštilojuče na sastanku sa glavnim izvršnim direktorima svih banaka koje posluju u Crnoj Gori.CBCG je sugerisala bankama da u što kraćem roku dostave pisane predloge za unapređenje “podgoričkog modela“. Sugerisano im je, kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, da se brže oslobađaju kolaterale, naročito za kredite kod kojih je veći dio otplaćen, jer je na taj način zarobljen značajan privredni potencijal. Iz CBCG su objasnili da se za “podgorički model” planiraju izmjene kroz produženje važenja, proširenje obuhvata i eventualne dodatne poreske podsticaje.

Podgorički pristup nije dovoljno iskorišćen i CBCG planira izmjene tog zakona, iako su loši krediti značaj no smanjeni. Iskustvo drugih zemalja pokazuje da se sa smanjenjem nivoa loših kredita otvara prostor za veću kreditnu aktivnost i niže kamatne stope“, navedeno je u saopštenju, uz opasku da su se predstavnici banaka složili sa ovom ocjenom.

Bankari drže visoke kamate jer je puno banaka

Rukovodstvo CBCG juče je bankarima saopštilo da nijesu zadovoljni dinamikom snižavanja kamatnih stopa.

Bankari su istakli određen broj problema koji, prema njihovom mišljenju, utiču na nivo postojećih kamata. Ključni problemi su sporo sudsko rješavanje aktiviranja hipoteka i naplate spornih potraživanja, nekvalitetni finansijski izvještaji, siva ekonomija, nedovoljan nivo transparentnosti klijenata i odsustvo institucije koja bi kroz garanciju kredita dijelila rizik sa bankama“, navedeno je u saopštenju CBCG.

Dogovoreno je da se zajednički radi na rješavanju tih problema.

Bankari su, kao probleme, naveli i visok nivo pasivnih kamatnih stopa, dominaciju kratkoročnih depozita i izraženu konkurenciju zbog prevelikog broja banaka koja utiče negativno na profitabilnost“, navedeno je u saopštenju.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Konancno se na mjestu zlocina spovodi totalitarizma: guverner loseg poslovnog i institucionalnog rezultata je odlucio da svoje cedo od birokratskog zakona nametne posto je ocigledno da je neinteresantno za trziste. Ovo je inace i neopisani uspjeh Svjetske banke koja je zdusno bacila pare da se donese zakon koji je imao jedinu ulogu da se igra PR spinovanja da je percepcija bolja nego sto jeste.

    A banke nikada nisu odbijale i ne odbijaju solventne klijente, ali je ovdje veoma dobro da se vidi koliko CB CG ne zna nista o likvidnosti pa jkoj je onda idealno opravdanje solventnost koaj se cijeni na osnovu kafanskog dogovora (nameta) a ne na osnovu ozbiljne analize.

    I vise je dosadno pricati o poreskim olaksicama kada ih nema i nikada ih nije bilo u vezi ovog zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *