KHOV produžila zabranu Atlas Montu i Euroinvestu

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je, zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima, društvima za upravljanje Atlas Mont i Euroinvest produžila privremenu zabranu raspolaganja imovinom istoimenih zatvorenih investicionih fondova (ZIF).

Zabrana je na snazi sve do isplate ukupno 198 nezadovoljnih akcionara kojima nijesu isplaćeni vlasnički ulozi.

Mjera privremene zabrane raspolaganja imovinom iz ovog rješenja ne odnosi se na preduzimanje radnji za izmirenje zakonskih obaveza i prethodno ugovorenih obaveza te preduzimanje nužnih radnji kako bi se obezbijedila zaštita imovine fonda, navodi se u dva nova rješenja regulatora koja su juče objavljena na veb sajtu Komisije.

Prve mjere zabrane raspolaganja imovinom KHOV, na čijem je čelu Zoran Đikanović, donijela je krajem maja ove godine.

Nesaglasni 161 akcionar ZIF Eurofonda od sredine januara i nesaglasnih 137 akcionara ZIF Atlas Mont, od kraja decembra, potražuju ukupno oko 5,8 i 3,4 miliona eura koje društva za upravljanje još nijesu isplatila.

Euroinvest je isplatio oko 850.000 eura, ili svakom nesaglasnom akcionaru svega po 13,2 odsto potraživanja, s tim što je sa jednim akcionarom postigao vansudsko poravnanje o isplati u ratama.

Predloženi plan Društvo za upravljanje Euroinvest o izmirenja obaveza kroz raspodjelu akcija iz portfelja nesaglasnim akcionarima niko od preostalih 160 nesaglasnih akcionara nije prihvatio.

Prema Planu izmirenja obaveza kod kod Atlas fonda, Društvo za upravljanje Atlas Mont je predložilo da od ukupne obaveze prema nesaglasnim akcionarima od 3.385.139,88 eura, prvu ratu u iznosu od milion eura (29,54 odsto potraživanja) isplati do 15. decembra ove godine, drugu ratu od 1.385.139,88 eura (40,92 odsto) isplati do kraja marta naredne godine, a preostalih milion eura (ili 29,54 odsto) do kraja juna 2017. godine.

Atlas Mont je nedavno saopšteno da je 21 akcionar prihvatio ponuđeni plan za izmirenje obaveza i da ukupna vrijednost njihovih potraživanja iznosi oko 218.000 eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *