Volkswagen otpušta 30.000 radnika

Dodajte komentar

Njemački proizvođač vozila Volkswagen dogovorio je sa sindikatima da će do 2021. ukinuti 30 hiljada radnih mjesta u proizvodnji modela VW-a, u sklopu plana podsticaja profitabilnosti i finansiranja prelaska na proizvodnju električnih i samovozećih automobila, doznaje Reuters u petak.

Najveći evropski proizvođač automobila nastoji da poveća uštede u svojoj najvećoj poslovnoj jedinici u Njemačkoj zbog troškova od više milijardi eura koji mu prijete nakon varanja na testovima emisija štetnih gasova dizelskih motora.

Predviđa se da će sporazumom sa sindikatima VW uštedjeti 3,7 milijardi eura godišnje na proizvodnji modela istoimene marke, a uštede će uključivati i ukidanje 23 hiljade radnih mjesta samo u Njemačkoj, kazali su Reutersu izvori upoznati sa situacijom.

Za sada je VW grupa, koja ima 610.076 zaposlenih u cijelom svijetu, odbila da komentariše informaciju.

Sindikalni čelnici pristali su na rezove jer je uprava obećala da će otvarati nova radna mjesta i ulagati u proizvodnju električnih automobila, uglavnom u njemačkim fabrikama.

Kako bude smanjivao svoje tradicionalno poslovanje, VW će ulaganjem u tehnologiju proizvodnje električnih automobila otvoriti 9.000 novih radnih mjesta, saznaje Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *