Petrol: Neto dobit u devet mjeseci porasla 18%

Dodajte komentar

Grupa Petrol ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine 2,71 milijardu eura prihoda ili 5 posto manje nego lani te čistu dobit od 57,2 miliona, 18 posto više u odnosu na prva tri prošlogodišnja kvartala, objavila je u petak ta enegetska kompanija.

Pad prihoda tumači se nižim maloprodajnim cijenama goriva iako je Petrol u prvih devet mjeseci prodao 2,3 miliona tona naftnih proizvoda što je 11 posto više nego lani.

Petrol je u devet mjeseci prodao i 77,3 miliona kubnih metara prirodnog gasa što je pad od tri posto, te 105.000 tona crpljenog gasa, uz 80 postotni međugodišnji rast.

Ostvaren je i 16-postotni porast prodaje električne te 3-postotni porast prodaje energije za grijanje. Isto toliki je bio i rast prodaje mješovite robe u Petrolovim prodavnicama na benzinskim pumpama, a prodajom te robe ostvaren je prihod od 378 miliona eura.

Petrol ima 485 benzinskih stanica od čega 314 u Sloveniji gdje je vodeći distributer naftnih derivata, te 105 u Hrvatskoj.

Slovenački dio Grupe Petrol ostvario je u 9 mjeseci 2,2 milijarde eura prihoda koji je smanjen za 3,7 posto prema lani, te dobit od 39 miliona eura, petinu veću nego u devet mjeseci prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *