Pregled štampe za 16. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Šoškić: Mora biti otpuštanja

Javni dug Crne Gore će, prema novim Regionalnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini iznositi 75,5 odsto BDP-a, a u narednoj 8.1,8 odsto.

Grgurović umjesto Zorana Sekulića

Dosadašnji pomoćnik direktora Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Darko Grgurović izabran je za novog direktora te institucije.

Italijani spriječili EPCG da kupuje

Predstavnici italijanske kompanije A2A u Odboru direktora Elektroprivrede nijesu dozvolili kompaniji da učestvuje u aukciji državnih obveznica sa 20 miliona eura, što je trebalo da obezbijedi državi stopostotno traženu pozajmicu.

Za vaučer MIG-a daju 150 eura

Dvije kiparske of šor kompanije Tikan Holding LTD, Padakia LTD i kompanija Wark Sales LTD, registrovana na Sejšelima, koje kontrolišu 58,81 odsto akcija Društva za upravljanje nekretninama MIG, objavili su javnu ponudu za preuzimanje i preostalih akcija po cijeni od tri centa.

Dnevne novine

Bez drugog bloka TE nema radnih mjesta

Bez realizacije projekta gradnje drugog bloka ne može se govoriti o radnim mjestima u Rudniku uglja, niti u Termoelektrani (TE) Pljevlja, poručili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Crna Gora u prestižnim magazinima

Članci o Crnoj Gori našli su se u najprestižnijim svjetskim magazinima, poput Daily star, Sun, Mirror i Manchester evening news, nakon posjete studijske grupe medija iz Velike Britanije.

Za izmirivanje svih obaveza dovoljno 80 miliona eura

Na Montenegroberzi tokom drugog dana aukcije kupljeno je 509 državnih obveznica, sa kojima je ostvaren promet od 5.090.000 eura. Ukupno, za dva dana aukcije prodato je 8.041 obveznica i ostvaren promet od 80.410.000 eura. Taj iznos, kako je Dnevnim novinama saopštio vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović, biće dovoljan da se servisiraju sve obaveze do kraja godine.

Dan

Nove cijene struje početkom decembra

Nove cijene električne energije, koje će važiti u 2017. godini i primjenjivaće se od 1. januara, znaće se početkom decembra, kazao je “Danu” predsjednik odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Miroslav Vukčević.

Luku koja posluje pozitivno ne treba prodavati

Sindikalna organizacija AD Luka Bar objavila je juče da je zaključak svih zaposlenih tog preduzeća da Luku ne treba privatizovati. Kako je istaknuto iz sindikata, kolektive od strateškog interesa za državu kao što je Luka Bar ne treba privatizovati, “posebno kada kao Luka ostvaruju pozitivno poslovanje.

Hipotekarna banka kupila obveznice za dva miliona

Na Montenegroberzi i juče je trgovano državnim obveznicama i ostvaren promet od 5,09 miliona eura, odnosno kupljene su još 509 obveznice, nominalne vrijednosti 10.000 eura po obveznici, saopšteno je iz Montenegroberze. Prema nezvaničnim saznanjima “Dana” državne obveznice u vrijednosti nepuna četiri miliona eura kupljene su preko Hipotekarne banke, u kojoj je izvršni direktor Esad Zaimović. Od tog iznosa Hipotekarna banka je kupila obveznice za dva miliona. Obveznice u vrijednosti od oko 300 hiljada eura kupljene su preko Bul end bera, a ostatak je kupljen preko Vip brokera.

Pobjeda

Valoti najavio pregovore o EPCG

Čim se formira vlada u Crnoj Gori, kandidovaćemo se za razgovore o odnosima između A2A i Elektroprivrede, izjavio je juče predsjednik A2A Đovani Valoti, predstavljajući Rut of enerdži u Breši

Vlasnici ličnom imovinom da odgovaraju za dug firmi

Fingirani stečajevi se moraju kazniti i vlasnici tih firmi zaustaviti u namjeri da dugove ostavljaju državi i povjeriocima, a oni osnivaju nove firme.Jedan od načina je da oni odgovaraju i ličnom imovinom. Mora se, međutim, naći balans da se ne ugroze oni koji legalno završe ovaj proces i izmire sve obaveze kažu ekonomski analitičari komentarišući Pobjedinu temu kako stati na kraj zloupotrebama u stečaju, čija posljedica je 140 miliona eura nenaplativog poreskog duga.

Može da počne gradnja tunela Mala trava

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za izgradnju tunela Mala trava, na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac Uvač Mateševo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *