Nafta blizu višemjesečnog minimuma

Dodajte komentar

Cijene nafte su se danas zadržale blizu višemjesečnog minimuma zbog zabrinutosti u pogledu prezasićenosti tržišta naftom, budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) prošlog mjeseca proizvela rekordne količine tog energenta, a broj bušotina u SAD je ponovo porastao.

Sjevernomorska nafta “brent” za januarske isporuke poskupela je za četiri centa, na 44,79 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u petak pala na najniži nivo od 11. avgusta, od 44,19 dolara, javlja agencija Rojters.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u decembru pala je danas za pet centi, na 43,36 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je prošlonedjeljno trgovanje završila u padu od 1,25 dolara.

Dolar je danas skočio na 9-mjesečni maksimum prema korpi vodećih svjetskih valuta, što, kako navodi Rojters, vrši pritisak na cijene nafte.

OPEK je saopštio u petak da je njegova proizvodnja dostigla rekordnih 33,64 miliona barela dnevno u oktobru, što je za 240.000 barela dnevno više u odnosu na septembar.

Taj naftni kartel planira da smanji ili zamrzne proizvodnju, ali su investitori skeptični u pogledu postizanja tavkog dogovora na zasijedanju OPEK-a 30 novembra.

Ipak, OPEK-ovi planovi su, u kombinaciji sa pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, povećali proizvodnu aktivnost u SAD i eksploataciju nafte iz uljnih škriljaca, pa je tako broj aktivnih bušotina u SAD prošle nedjelje uvećan za dvije, na ukupno 452, pokazali su podaci kompanije “Bejker Hjuz”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *