Addiko banka isplatila 63 klijenta

Dodajte komentar

Adiko banka, bivša Hipo, konvertovala je svih 107 kredita u švajcarskim francima u eure koji su redovno ili prinudnom naplatom otplaćeni.

Već su isplaćena 63 klijenta, odnosno kredita saopštili su juče Pobjedi iz ove banke. Iz Adiko banke su kazali da će ih primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure koštati milion eura.

Rok za konverziju kredita ističe 22. novembra ove godine. Od ukupno 107 klijenata koje pomenuti zakon tretira, većina njih je već prihvatila ponudu i potpisala sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Svim ostalim klijentima koji su tražili dodatna objašnjenja i informacije banka izlazi u susret i uspješno rješava njihove zahtjeve u skladu sa zakonom naveli su iz banke. Oni su podsjetili na redosljed poteza: banka je prvo konvertovala i ponovo obračunala kredita, te time ispoštovala sve obaveze i navedeni rok za dostavljanje ponude klijentima.

Svim klijentima je poslato obavještenje sa ponudom u kojoj ih pozivamo da, ukoliko prihvataju ponudu, u što kraćem roku se jave ekspozituri Adiko banke u cilju potpisivanja Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza“, kazali su iz banke.

Parlament je početkom septembra usvojio zakon o “švajcarcu” na predlog DF-a, a kasnije su prihvaćena i dva amandmana DPS-a. Zakon se odnosi i na kredite ne samo u banci nego i faktoring kompaniji HETA. Njime se definiše da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, a zatezna kamata se neće naplaćivati. Kamatna stopa je 8,2 odsto.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji pa se potom išlo na izmjene i dopune. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *