Poslovni rezultati: Dobit BMW-a porasla uprkos padu prodaje u Americi

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila, BMW, zabilježio je u trećem kvartalu rast neto dobiti od 15% na 1,8 milijardi eura, uslijed povećane prodaje u Evropi i Kini, što je nadomjestilo pad potražnje u Americi.

Ukupna dobit prije kamata i poreza u prethodnom kvartalu iznosila je 2,38 milijarde eura što predstavlja blagi rast naspram 2,35 milijarde eura zabilježene u istom periodu prethodne godine, dok su prihodi povećani 4,6% na 23,36 milijardi eura.

Kompanija ima za cilj da ostvari operativnu marginu u rasponu od 8-10%.

Dobit prije kamata i poreza u auto diviziji je oslabila 3,9% na 1,8 milijarde eura, što je ekvivalentno profitnoj margini od 8,5% u odnosu na marginu od 9,1% u istom kvartalu prošle godine, a to je posljedica povećanih troškova za razvoj električnih vozila i pada prodaje luksuznih automobila u SAD-u.

Do pada potražnje došlo je zbog pritiska konkurencije – kompanija Uber Technologies i Tesla Motors, kao i od strane Mercedes-Benza. Prodaja u SAD-u pala je 8,7% u prvih devet mjeseci ove godine, dok je u Evropi zabilježen rast od 10% a u Aziji skok od 9,1%.

Dionice BMW-a okončale su trgovanje u petak blagim rastom vrijednosti od 0,3%, dok u tekućoj godini bilježe pad od 22,7%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *