Dobit Societe Generalea blago smanjena

Dodajte komentar

Francuska banka Societe Generale saopštila je danas o nižoj dobiti u trećem tromjesečju, uz dobre rezultate u srednjoj i istočnoj Evropi i u dijelu investicionog bankarstva te manji doprinos poslovanja s građanima u matičnoj Francuskoj.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit banke iznosila je 1,1 milijardu eura i smanjena je na godišnem nivou 2,4 posto, pokazuje poslovni izvještaj. Operativna dobit smanjena je 13,1 posto, na 1,58 milijardi eura.
Prihodi su smanjeni 5,6 posto, na šest milijardi eura.

Societe Generale ostvarila je dobar komercijalni i finansijski rezultat u trećem tromjesečju 2016.“, zaključio je izvršni direktor Frederic Oudea.

Uravnotežen i raznovrstan model poslovanja omogućuje grupi dobre poslovne rezultate u “izazovnom okruženju obilježenom neizvjesnošću”, dodaje.

Tako je odsjek međunarodnih bankarskih usluga za građane i za finansijske usluge u trećem tromjesečju zabilježio 30,6 posto višu neto dobit, od 457 miliona eura. U Societe Generalu posebno izdvajaju povratak ruskog poslovanja u pozitivni teritoriju i pozitivan trend u Rumuniji.

Odjeljenje poslovanja s građanima u Francuskoj zabilježio je pak 15,1 posto nižu dobit, u iznosu 353 miliona eura, što u banci dovode u vezu s okruženjem niskih kamatnih stopa i “nepovoljnim prilikama na tržištu”. Među pozitivnim faktorima izdvajaju pak provizije.

Snažan skok dobiti banka je zabilježila i u odsjeku investicionog bankarstva, za 42,1 posto, na 469 miliona eura, uz “troškovnu disciplinu” i “nizak trošak rizika”.

U banci upozoravaju da je na rezultate uticala promjena metodologije, uključujući izmijenjenu procjenu finansijskih obveza i vrijednosti duga, zbog čega su prihodi u trećem ovogodišnjem tromjesečju smanjeni za 237 miliona eura dok su oni u istom razdoblju lani uvećani za 447 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *