Britanska vlada izgubila bitku sa sudom oko Brexita

Dodajte komentar

Britanski parlament mora glasati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a, odlučio je u četvrtak visoki britanski sud. To znači da vlada ne može sama pokrenuti proceduru prema članku 50 Lisabonskog ugovora, odnosno početi zvanične razgovore s Unijom.

Premijerka Theresa May ustraje u tome da zbog referenduma o Brexitu i ovlašćenja ministara zastupnici ne moraju glasati, no zagovornici taj argument drže neustavnim.

May je krajem oktobra kazala da će se u parlamentu raspravljati o planovima vlade, ali je isključila mogućnost glasanja o Brexitu.

Očekuje se vladina žalba na odluku suda.

Premijerka je rekla da će do kraja ožujka iduće godine aktivirati članak 50 i službeno izvijestiti Brisel o namjeri Britanije da napusti EU.

Temelj za to je referendum u junu na kojem je većina Britanaca, s 51,9 posto “za” i 48,1 posto “protiv”, glasalo za Brexit.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uslovima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Hilary Ben, opozicioni laburistički zastupnik koji će predsjedati novoformiranim odborom o Brexitu kazao je da je “nepojmljivo” da zastupnici ne glasaju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

“Nepojmljivo je da parlament ne koristi svoju suverenost (…) da odluči što misli o sporazumu, složenom pregovaračkom procesu, kada naposljetku bude okončan”, rekao je Benn krajem oktobra.

Britanski parlament će “najvjerovatnije” morati da ratifikuje konačni sporazum s EU o razdruženju, odgovorio je tada advokat britanske vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *