U Crnoj Gori živi 47 milionera

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Centralne banke (CBCG), živi 47 milionera, dok 206 kompanija koje posluju u našoj državi imaju depozite, odnosno štednju, veću od milion eura.

Centralna banka Crne Gore, prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, a koji se odnose na najveće deponente, raspolaže sa podatkom o broju i visini deponenata sa depozitima preko milion eura. Na 30.09.2016. godine, depozite veće od milion eura ima 206 pravnih lica i 47 fizičkih lica“, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci.

Štednja

Na kraju trećeg kvartala tekuće godine, ukupna štednja fizičkih lica iznosi 1,5 milijardi eura, odnosno 52 odsto, dok depoziti pravnih lica iznose 1,4 milijarde eura, što predstavlja 48 odsto ukupnih depozita u sistemu. Ukupno, građani Crne Gore i kompanije na štednim knjižicama neke od 15 banaka koje posluju u našoj državi, imaju skoro tri milijarde eura. Primjera radi, ukupni iznos štednje je za skoro milijardu eura veći od budžeta Crne Gore projektovanog za ovu godinu.

Na kraju trećeg kvartala tekuće godine najveći depozit pravnog lica u sistemu položen kod jedne banke iznosi 48,1 milion eura“, kazali su u Centralnoj banci.

Region

I države regiona mogu se pohvaliti sa brojem milionera. Hrvatska ima 22.000 milionera, koji na svojim štednim računima u bankama drže čak 56,3 milijarde kuna (7,35 milijardi eura).

Vrijednost ušteđevine najvećih hrvatskih bogataša, kako su prenijeli mediji u ovoj državi, odgovara godišnjem prihodu Agrokora, ili polovini prihoda državnog budžeta.

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim podacima, oko 600 građana su milioneri. Štednja građana u Federaciji BiH, na kraju decembra 2015. godine, premašila je iznos od 7,4 milijarde konvertibilnih maraka, dok je štednja građana Republike Srpske na kraju protekle godine premašila iznos od 2,8 milijardi KM. U Srbiji trenutno nešto više od 18.000 građana su milioneri. Međutim, s obzirom da Hrvatska, BiH i Srbija imaju sopstvenu valutu, tačan broj građana koji imaju štednju veću od milion eura je za sada nepoznanica.

Dnevne novine

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *