Novi detalji o napadu koji je poljuljao internet

Dodajte komentar

Hakerski napad koji je u Americi doveo do rušenja interneta prošle nedjelje izazvan je novim oružjem pod nazivom Mirai botnet i vjerovatno je najveći te vrste u istoriji, kažu stručnjaci.

Žrtva su bili serveri Dyn kompanije koja kontroliše infrastrukturu naziva internet domena (DNS).

Napad se odigrao 21. oktobra i trajao je gotovo cijelog dana, zbog čega su pali sajtovi Twittera, Guardiana, Netflixa, Reddita, CNN-a i mnogih drugih u Evropi i SAD.

Ono što ovaj DDoS napad čini specifičnim je primjena Mirai botneta, koji je u najvećoj mjeri sačinjen od takozvanog “interneta stvari” (IoT), uređaja poput digitalnih kamera i DVR plejera.

Pošto u svijetu sada postoji tako mnogo vrsta uređaja koji i sami mogu da se povežu sa internetom, napad Mirai botneta je veći od ijednog DDoS napada ranije.

Kompanija Dyn procjenjuje da je botnet uključio više od 100.000 ureađaja, a kompanija koja istražuje napad saopštava da je napad bio oko dva puta snažniji od ijednog sličnog ataka ranije.

Ono što stručnjake za bezbjednost najviše zabrinjava je činjenica da rast broja IoT uređaja u svijetu znači i da će ovakvi napadi postati sve češći i sve ozbiljniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *