Indeksi evropskih berzi stagniraju, ulagači oprezni

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, dok indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, a podršku tržištima pružaju dobri poslovni rezultati evropskih banaka.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u plusu 0,3 posto, oporavivši se od početnog blagog pada.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na gubitku 0,20 posto, na 6.943 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 10.670 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.507 bodova.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Deutsche banke, s rastom cijene za više od 2 posto, nakon što je najveća njemačka banka ugodno iznenadila ulagače ostvarivši u proteklom tromjesečju dobit.

Bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo ostvarila je i britanska Barclays banka, pa su cijene dionica u bankarskom sektoru u prosjeku porasle oko 0,5 posto.

Podršku tom sektoru pružili su i podaci Evropske centralne banke (ECB) o stabilnom rastu kreditiranja kompanija i domaćinstava u eurozoni i prošloga mjeseca.

Podršku tržištima pruža i blagi rast cijena nafte, nakon višednevnog pada.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,4 posto, na 49,38 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 50,33 dolara. Tako su cijene nafte ublažile gubitke od početka nedjelje na manje od 3 posto.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati velikih američkih kompanija. Većina njih izvještava o boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju.

Uprkos tome, cijene dionica na Wall Streetu ne uspijevaju značajnije da porastu jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja ključnih kamatnih stopa američke centralne banke do kraja godine.

S obzirom da američku ekonomiju stabilno raste, a jača i inflacija, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 74 posto izgleda da će Fed povećati kamate u decembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *