Najbolji savjet za one koji vole da odlažu posao

Dodajte komentar

Ako biste baš sada sjeli licem u lice sa nekim od veoma uspješnih, bogatih, čuvenih, ljudi za primjer i ponos sa pitanjem Koja je vaša tajna?, ne bi propustili da vas posavjetuju da nikada ne odlažete poslove. Nikada. Odlaganje vas ni na jedan dobar, a još manje uspješan put neće odvesti.

Ovakav savjet treba poslušati (baš kao i onaj Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra). Ali, ineresantno je posmatrati odlaganje i odugovlačenje sa druge strane i malo ga bolje upoznati.

Peri Maršal (Perry Marshall) je savjetnik, biznismen i pisac čije riječi djeluju veoma ljekovito za sve koji su skloni da odlažu ili sebe nazivaju lijenjm. Ono što je njemu, pa i njegovim klijentima, veoma pomoglo je da je zaključio i prihvatio da je odlaganje bilo kakvog posla siguran znak da je taj posao veoma važan. Radi se, dakle, o nečemu veoma bitnom što donosi višestruku korist. Upravo tada, kada posao treba da se uradi, imate potrebu da ’prošetate’ po FB, Tviteru, da nešto prezalogajite, zalijete cvijeće ili protegnete noge, a možda ste baš žedni ili biste mogli da telefonirate prijatelju.

Ako pažljivije analizirate vašu potrebu da odložite posao, doći ćete do zaključka da je to upravo ono čime treba da se bavite, da je važno, da ste na odličnom putu. I, niste zato lijeni ili ne želite da radite, već se bojite da radite nešto što će ’pomjeriti svijet’. Većina nas ima strah od uspjeha!“, kaže Maršal.

Preokrenite situaciju i odlaganje navedite u svoju korist. Kako?

„Statistika kaže da, ako ste za danas planirali da uradite 10 stvari, jedna od njih je čak 10 puta ’vrijednija’ od ostalih. Naša prirodna reakcija je da baš tu jednu ostavimo za kasnije ili sam kraj i to uz brdo razloga. Stisnite petlju i tu jednu, pravu, najvrjedniju od svih uradite. Važna je. Veoma je važna“, prvi je savjet koji je i samom Maršalu pomogao da prestane sa odugovlačenjem.

Sva ona ’velika’ pitanja u životu, za koja sigurno znate da su velika a svakako ih odlažete, donose velike i pozitivne promjene. Znate da treba da tražite povišicu, da zaprosite, da počnete da pišete knjigu – ali, nikako. Opet odugovlačite. Ako odugovlačite toliko, znajte da vam intuicija govori ’na pravom si putu, samo naprijed’.

Maršal obavezno savjetuje svoje klijente da koliko mogu oslobode sebe ’ovozemaljskih’ poslova – da angažuju druge da im čiste kuću ili zaposle ličnog asistenta. Umjesto da vrijeme trošite na tehnikalije, posvetite se zadacima od važnosti. Nećete tako odlagati.

„Perfekcionizam je korijen svakog zla“, siguran je Maršal i tvrdi da većina živi nekim sasvim prosječnim životima upravo zato jer gubi vrijeme trudeći se da učini perfektnim nešto što takvo ne mora da bude (otkucate e-mail, a 15 minuta odlažete klik ’pošalji’ ili bez potrebe dvaput sedmično perete kola). Nije odlaganje kad ne radite ništa, već kad se umjesto ključnog posla bavite onim sporednim i ’glupavim’.

Na svoju radnu listu upišite i stavku ’ne raditi ništa!’. Obavezan je i slobodan dan. Ako želite da dobro radite svoj posao, morate da izdvojite vrijeme kada ćete se zabaviti, čitati romane, odmarati. To je siguran put do kreativnih ideja. To vrijeme hrani vašu kreativnost.

Maršal je u svojoj knjizi ’80/20 Sales and Marketnig’ napisao:

„Sve sam ovo naučio na najteži mogući način. Radio sam sedam dana u sedmici, godinama sam se vrtio u krug ili veoma sporo napredovao i to samo zato jer nisam radio ono što je trebalo da uradim prije svega. To su oni poslovi koji me čine nervoznim i za koje sada znam da su prozor u nov život“.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *