Zašto je Njujork “Velika jabuka”, Pariz “Grad svjetlosti”, Las Vegas “Grad grijeha”…

Dodajte komentar

Zašto je Njujork “Velika jabuka”, Pariz “Grad svjetlosti”, Las Vegas “Grad grijeha”…

Njujork, Velika jabuka

Ovaj popularni nadimak se prvi put pominje 1909. godine u knjizi “The Wayfarer in New York”, Edvarda Martina, u kojoj je autor pisao da stanovnici ostalih gradova Njujorčane doživljavaju kao pohlepne, nazivajući ih “velikim jabukama”.

Las Vegas, Grad grijeha

Blok 16 u Las Vegasu je početkom 20. vijeka bio poznat kao dio grada u kojem se može kupiti alkohol i u kojem se mogu naći prostitutke. Taj blok je uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je Las Vegas ponovo izgrađen, a nadimak je ostao.

Pariz, Grad ljubavi i Grad svjetlosti

Prijestonica Francuske je omiljena destinacija za parove. U Parizu čuven je Most umjetnosti na kojem parovi katancima “zaključavaju” svoju ljubav. Francuski jezik se često naziva “jezikom ljubavi” zbog “mekog”, romatničnog prizvuka, a nadimak “Grad svjetlosti” dobio je kao prva evropska prijestonica koja je uvela uličnu rasvjetu.

Singapur, Lavlji grad

Riječ “singapura” bukvalno prevedeno znači “lavlji grad”, a osnivač grada Stenford Rafls navodno je vidio ovu životinju – koja inače nije nastanjena u Singapuru – i odlučio da tako nazove grad.

Moskva, Bijeli kamen

Moskva nije dobila ovakav nadimak zbog snijega, ako vam je to prvo palo na pamet, već zbog srednjevekovne arhitekture. Građevine izgrađene u Moskvi u tom periodu su uglavnom od bijelog kamena, a čak je i Kremljinski zid iz 14. vijeka bio bijeli da bi kasnije bio preuređen i dobio crvenu boju.

London, Stari dim

U Londonu su se u 19. i 20. veijku kuće grijale na ugalj, zbog čega je grad imao ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha. Situacija je 1952. godine postala toliko ozbiljna da je od posljedica zagađenja za pet dana umrlo 4.000 ljudi.

Mumbai, Grad snova

Mumbai nije samo najnaseljeniji, već i najbogatiji grad u Indiji. Poznat je kao Grad snova zbog toga što se mnogi iz drugih indijskih gradova sele u Mumbai, u potrazi za boljim životom.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *