Najveća prodaja državnih obveznica u Saudijskoj Arabiji do sada

Dodajte komentar

Saudijska Arabija planira da prikupi gotovo 17,5 milijardi dolara putem najveće prodaje državnih obveznica ikada koju realizuje jedna država u usponu.

Država pokušava da ojača svoje finansije koje je urušio sunovrat cijena nafte, javlja “Blumberg” pozivajući se na dva izvora upoznata sa dešavanjem.

Vlada planira prodaju obveznica denominovanih u dolarima sa petogodišnjim rokom dospijeća, uz prinos viši za oko 140 baznih poena od američkih hartija slične ročnosti.

U planu je takođe prodaja 10-godišnjih zapisa s prinosom za oko 170 baznih poena višim od američkih i 30-godišnjih hartija s cenom većom za 215 baznih poena, rekli su izvori “Blumberga”, koji su željeli da ostanu anonimni jer je informacija privatna.

Ova prodaja bi zasijenila argentinsku emisiju obveznica vrijednu 16,5 milijardi dolara iz aprila ove godine, koja je bila najveća do sada od jedne zemlje u razvoju, što ukazuje na produbljivanje finansijskog naprezanja o nafti zavisne Saudijske Arabije, koja je do sada izbjegavala međunarodna tržišta duga.

Budžetski deficit te zemlje narastao je prošle godine na 97 milijardi dolara, što je jednako udjelu od 15 odsto bruto domaćeg proizvoda, zbog čega je vlada u Rijadu bila primorana da pribjegne smanjenju subvencija, plata i državne potrošnje u ovoj godini.

Do emisije dolazi nakon jednonedeljnih prezentacija potencijalnim kupcima, održanim u Londonu, Los Anđelesu, Bostonu i NJujorku, na kojima su saudijski zvaničnici naglašavali napore koje kraljevina preduzima za diverzifikaciju svoje 650 milijardi dolara vrijedne ekonomije, kako bi je učinili manje zavisnom od nafte, navodi njujorška agencija.

Prodaju saudijskih obveznica zajednički će globalno koordinirati banke Sitigrup, HSBC Holdings, i “JPMorgan Čejs”, a u upravljanju emisijom pomoći će im finansijske institucije “Benk ov Čajna”, BNP Pariba, Dojče Bank, “Goldman Saks Grup”, “Morgan Stenli”, Micubiši UFJ Fajnenšel Grup i NCB Kepital.

Direktan dug saudijske države iznosio je na kraju avgusta ove godine 73 milijarde dolara, od čega 63 milijarde potiče od mjesečnih prodaja dužničkih hartija u domaćoj valuti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *