Banke najavljuju strože uslove kreditiranja

Dodajte komentar

Banke u eurozoni spremaju se na postrožavanje standarda kreditiranja preduzeća u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju zbog pojačanog opreza u pogledu rizika i pritiska niskih kamatnih stopa na zaradu, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

U trećem tromjesečju udio banaka koje su postrožile standarde za dodjelu kredita preduzećima izjednačio se s udjelom onih koje su ih ublažile, pokazuje tromjesečno istraživanje centralne monetarne institucije eurozone. Time banke prvi puta u nešto više od dvije godine nisu ublažile standarde za kreditiranje preduzeća, napominju u ECB-u. Standardi za stambeno kreditiranje domaćinstva dodatno su pak ublaženi kao i oni za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita domaćinstvima, utvrdili su u ECB-u.

U četvrtom tromjesečju banke očekuju da će neto postrožiti standarde za kreditiranje preduzeća. Standardi za stambene kredite kućanstvima trebali bi pak biti ponovo ublaženi dok bi oni za potrošačko kreditiranje trebali ostati više-manje nepromijenjeni. Potražnja za kreditima u trećem je tromjesečju ponovo porasla, pri čemu su poduzećima podsticaji za uzimanje kredita bili uopšteno nizak nivo kamatnih stopa te spajanja i preuzimanja. U četvrtom tromjesečju banke očekuju dalji rast potražnje poduzeća i građana za kreditima, iako nešto blaži nego u razdoblju od jula do septembra.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *