Nimalo lijepa istina o tome šta znači biti preduzetnik

Dodajte komentar

Sanjate o preduzetništvu? Da li ste sigurni da u potpunosti znate šta sve ono predstavlja? Ovo su neke od stvari koje će vam malo bolje pokazati da li su vaša razmišljanja o preduzetništvu samo iluzije ili su dio hladne realnosti poslovnih ljudi.

Ne znači da ćete postati novi Stiv Džobs ako napustite školu

Mnogi žive u zabludi da ukoliko i sami prate neku ideju i napuste sve tradicionalne obrazovne sisteme, mogu da naprave novi Apple. Bil Gejts je skoro jedinstveni primjer mada je on i prije Harvarda radio na softveru. Ukoliko napustite školu veće su šanse da ćete čistiti ulicu nego da ćete postati izvršni direktor. Takođe, Stiv je nastavio sa vanrednim školovanjem kada je napustio školovanje. Ipak i nakon odlaska sa fakuteta oni su naporno radili.

Pogledajmo ovako, Ajnštajn nije napustio školu već je bio majstor računanja već sa 15 godina, a bio je jedan od najboljih studenata, navodi medium.

Morate biti ludački samomotivisani

Ako ste preduzetnik to ne znači da ste poznata ličnost koja uživa u luksuzu. Vi ste ujedno neko ko radi i danju i noću i pravi presek stanja svaki dan, a Nova godina mu obično prođe u finansijama. Od trenutka kada odlučite da podignete svoj startap vi ste prepušteni sami sebi. Možda napravite tim ali je onda i vaša odgovornost veća. Kada odlučite da krenete tim stopama pripremite se da ste i direktor i PR menadžer, i osoba iz finansija i dizajner i sve… Biće kao da svirate sve instrumente u orkestru. Za to vam je potrebno puno motivacije, spremnosti i rada.

Vjerovatno nećete postati bogati, makar ne odmah

Počinjete posao, idete ka uspjehu, novac raste i sve je super. Ipak odjednom shvatate da stalno morate da ulažete, porezi stižu, ulaganja čekaju i sve polako nestaje. Posao nije kasica prasica, već obrtanje novca.

Odlaganje je smrt za preduzetnika

Za neke ljude biste rekli da uspijevaju zato što imaju sreče. Razmislite da li je njihova ’sreća’ slučajno došla baš onda kada su krenuli da rade 16 sati dnevno. U školi ima odugovlačenja i kampanjskog učenja ali u poslu nikako. Sloboda zna biti opasna. Više nema profesora, menadžera i roditelja da vas vode kroz život i ostajanje u krevetu kako biste pogledali još neku epizodu omiljene serije odraziće se smanjenjem cifara na vašem računu.

Teško je naći tim iz snova

Sve se to čini zanimljivim u srednjoj školi. Kako vrijeme odmiče teško je naći ljude koji dele vaš entuzijazam. Neka vas ne iznenadi ukoliko vaši prijatelji ne žele da žive na klimavim nogama već se okreću korporaciji i sigurnom poslu od devet do pet. Ne možete da očekujete od svakoga da radi mjesecima besplatno za nešto što mu ne garantuje uspjeh.

Vaš ponos može biti ozbiljno ugrožen

Statistika kaže da oko 80 posto preduzetnika doživi neuspjeh. To veoma loše utiče na njih s obzirom na to da osjećaju sramotu od prijatelja, porodice i poslovnih partnera.  Ukoliko želite da budete preduzetnik morate se spremiti da padnete mnogo puta i morate da naučite da ustanete. Samostalan čovjek mora da radi stvari koje nisu u njegovom rangu interesovanja samo zarad uspjeha svoje ideje.

Uspjeh nije sladak kao što se misli

Sa tačke u kojoj nemate ništa mislite da ćete imati sve kada postanete preduzetnik. Ipak, kada prođete sve golgote samostalnog poslovanja više nećete biti toliko oduševljeni uspjesima jer su dani i godine iza njih. Posao se brzo širi i rastu ambicije tako da dolazite u situaciju da uvjek želite više, a sa tim nažalost i da nikada niste zadovoljni.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *