Pregled štampe za 12. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Pejović bi da kupi Luku Bar

Nikšićki biznismen Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom i investitori iz Poljske zainteresovani su za učešće u predstojećoj privatizaciji Luke Bar, za koju Vlada uskoro planira da raspiše tender, saznaju Vijesti iz nekoliko iz§ vora.

Budžet EKIP-a preko 4 miliona eura

Regulatorne agencije (za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, nadzor osiguranja, elektronske medije, ljekove i energetiku) planirale su naredne godine prihode od ukupno 9,08 miliona eura, pokazuju njihovi finansijski planovi za 2017.

Valutna klauzula čuva vrijednost, ne zaradu

U Srbiji je usvojena prva presuda kojom je jedan korisnik kredita indeksiranog u švaj carskim francima uspio da izbori raskid ugovora sa bankom. Kako prenosi portal Economy.rs, presuda je donijeta pred Višim sudom u Novom Sadu, a po tužbi kojom je korisnik kredita tražio raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti.

Dnevne novine

Još nije donijeta odluka o ukidanju linije Bar-Bari

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović saopštio je juče da postoje problemi u funkcionisanju pomorske linije između Crne Gore i Italije Bar-Bari-Bar, ali da se još nije došlo do konačnog stava o njenom ukidanju.

Nezaposlenih skoro 43.000

U Crnoj Gori je ove sedmice 42.960 nezaposlenih, 1,3 odsto više nego prošle, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, porasla sa prošlosedmičnih 18,29 odsto na 18,51 odsto.

Povoljan biznis ambijent uslov za razvoj ekonomije

Stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta za biznis je temeljni uslov koji treba ispuniti da bi crnogorska ekonomija imala ubrzaniji razvoj, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Dan

Revizija svih ugovora o zakupu

Demokratski front Budva iniciraće reviziju ugovora kojim su na trajno korišćenje ili dugoročni zakup date najatraktivnije lokacije na Crnogorskom primorju, kao i druge atraktivne destinacije u cilju zaštite javnog interesa u dijelu plaćanja zakupa, oslobađanja poreza, zaštite prostora i životne sredine, kazali su iz te partije. To će uraditi, kako su naveli, nakon pobjede na izborima.

Budžet probijen za 196 miliona

Budžetski izdaci u prošloj godini iznosili su 2,159 milijardi eura, što je za 196 miliona eura više od planiranih 1,96 milijardi eura, podaci su iz predloga Zakona o završnom računu budžeta za 2015. godinu koji se nalazi na sajtu Skupštine.

Crna Gora na prvom mjestu

Crna Gora je na prvom mjestu top-pet svjetskih destinacija u kojima treba kupiti kuću u 2017 smatraju eksperti renomirane izložbe nekretnina “Luksuzni sajam nekretnina” i luksuznog britanskog onlajn časopisa Rezident.

Pobjeda

Počinju pregovori o gradnji dionice do Andrijevice

Premijer Milo Đukanović je ubijeđen da će izgradnja dionice auto-puta Smokovac Mateševo biti završena u predviđenom roku do maja 2019. godine. Uskoro očekuje i početak izgradnje nove faze auto-puta Bar Boljare prema Andrijevici.

Ponudu za Buljaricu dostavio Kalil Al Šoli

Vlasnik firme CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva, kojaje poslala ponudu za Buljaricu, je investitor Kalil Al Šoli. Sve ostalo su manipulacije rečenoje Pobjedi iz Tenderske komisije u odgovoru na pitanje da li ima istine u tvrdnjama dijelajavnosti da iza ponude stoji domaći kapital.

Radoje Žugić od subote guverner

Novoizabrani guverner dr Radoje Žugić na tu funkciju bi trebalo da stupi u subotu, 15. oktobra, jer u petak ističe mandat sadašnjem guverneru Milojici Dakiću, koji je stekao uslove za penziju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *