Ide li Deutsche Bank stopama Lehmann Brothersa?

1 komentar

Sudbina najveće njemačke banke s 130-godišnjom tradicijom Deutsche Bank je neizvjesna. I to nakon što je Evropska komisija, nakon nekoliko godina bankarskih problema, postavila temelje i mjerila kojima bi se bilo kakva ponovljena kriza u evropskim bankama spriječila.

Deutsche Bank je nedavna testiranja otpornosti na stres Evropske centralne banke prošla, ali uprkos tome investitori joj ne vjeruju. Samo ove godine vrijednost dionica je prepolovljena.

U Evropskoj centralnoj banci poteškoće Deutsche Bank ne komentarišu. Oprezan je i guverner Banke Slovenije Boštjana Jazbec, koji je za RTV Slovenije rekao da “u ovom trenutku nema dovoljno informacija da bi se moglo potvrditi da je rizik izražen samo kod jedne banke”.

Činjenica je da je Deutsche Bank najnovije stres testovi prošla, ali je iznos adekvatnosti njenog kapitala tek 10 posto. Postoji hitna potreba za kapitalom, pogotovo jer se banka suočava s 12 milijarde dolara kazne za prodaju problematičnih hipotekarnih obveznica na američkom tržištu.

Dvanaest milijardi je vrijedno 75 posto banke, zato se mnogi pitaju da li banka to može podnijeti.

Ekonomista Igor Masten vjeruje da je Deutsche Bank prevelika za stečaj, neka vrsta rješenja će se, po njegovom mišljenju, naći na tržištu.

Idealno bi bilo kada bi u ovom trenutku uprava saopštila: ‘Idemo u emisiju toliko i toliko milijardi novih dionica, koje bismo plasirali na privatnom tržištu, i time bi stvar bila riješena. Absorbovaćemo moguću kaznu“, kazao je Masten

Međutim, tržišta, kao što pokazuje vrtoglavi pad dionica u posljednjih nekoliko mjeseci, ovom scenariju ne vjeruju. Unekoliko su ih otoplile neslužbene informacije da bi se kazna sa dvanaest mogla sniziti na pet milijardi dolara. “U tom slučaju moguće je da, ako je vjerovati Upravi, dokapitalizacija ne bi bila potrebna“, rekao je Jaša Perossa iz NLB fondova.

Tržište, kako kaže, čini se da ne vjeruje, s obzirom na činjenicu da je Deutsche Bank u proteklih osam godina za razne kazne i sudske troškove već platila oko devet milijardi dolara.

Indikator

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nerelevanta prica jer Deutsche banka ima jaku likvidnost dok ima nikakve direktore ogrezle u bonusima i dilovima sa zakulisanoscu.
    Nije isto vrijeme posto se Lehman-u nije znalo sta ima u knjigama dok je to sada druga stvar.
    A cemu prenos slovenackih vijesti kada su oni podjednako u praksama pogresnog predatorksog bankarstva?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *