Britanske banke nezadovoljne pregovorima oko njihovog statusa nakon Brexita

Dodajte komentar

Britanske banke pokušavaju da dobiju poseban tretman u pregovorima oko Brexita. Bloomberg je nedavno objavio kako vladinim funkcionerima to nije prioritet, no sada će banke za to pokušati same da se izbore.

Naime konsultanti firme Oliver Wyman objavili su izvještaj u kojem upozoravaju kako je gotovo 40 milijardi funti prihoda, 70.000 radnih mjesta, 10 milijardi funti poreskih prihoda u opasnosti zbog takozvanog teškog Brexita, piše Bloomberg.

Između 190 i 205 milijardi funti prihoda

Pod pokroviteljstvom lobističke grupe TheCityUK ovaj izvještaj procjenjuje kako finansijske usluge generišu između 190 i 205 milijardi funti prihoda godišnje i zapošljavaju 1.1 milion ljudi. Industrija plaća između 60 i 67 milijardi funti poreza svake godine.

Jedan od autora studije, Hector Sants kaže da je u svačijem interesu da dođe do pozitivnog ishoda pregovora koji je obostrano koristan i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za EU, uzrokujući minimalne prekide u industirji i koristi kupcima. Banke i dalje pokušavaju da izlobiraju prelazni sporazum kako bi se zaštitio njihov pristup Uniji, a portparol premijerke Therese May ponavlja kako je fokusiran na osiguravanje najbolje ponude.

Naknada za prelazni sporazum?

Vlada razgovara s finansijskim menadžerima kako bi se usuglasili, jer nastoji da Velika Britanija zadrži “veliko mjesto” za industriju, kazao je portparol. No, moglo bi potrajati dok ne pronađu rješenje. Irski ministar Eoghan Murphy rekao je za Bloomberg da bi pristup banaka EU mogao biti među zadnjim stvarima o kojima će se razgovarati.

Financijal Times piše kako Ujedininjeno Kraljevstvo i dalje pokušava doći do prelaznog sporazuma i mogli bi plaćati naknadu EU kako bi osigurali pristup.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *