Ovo su najveće kompanije za privatni kapital po državama

Privatne dioničarske kompanije (Private Equity Firms) su kompanije za upravljanje investicijama koje udružuju kapital investitora za sticanje udjela u privatnim kompanijama. Kroz strateško upravljanje, oni imaju za cilj da povećaju vrijednost ovih kompanija, a zatim profitiraju od buduće prodaje ili javne ponude.

Visualcapitalist.com donosi infografiku vodećih privatnih investicionih kompanija u različitim zemljama, rangirane prema iznosu kapitala koji su prikupili u posljednjih pet godina zaključno s martom 2023.

Source: Visualcapitalist.com

Granica za uključivanje u ovu grafiku bila je prikupljenih 9 milijardi dolara . Sve brojke potiču iz PEI 300 rang liste Private Equity International.

Source: Visualcapitalist.com

Blackstone sa sjedištem u SAD- u najveća je svjetska kompanija za privatni kapital, sa proizvodima kao što su krediti, infrastruktura i osiguranje.

Iako nije prikazano na ovoj grafici, SAD u velikoj mjeri dominira privatnim kapitalom. Ako bismo rangirali prvih 10 privatnih investicionih kompanija po istoj metrici (kapital prikupljen u posljednjih pet godina), američke firme bi bile u prvih osam.

Blackstone

Blackstone su 1985. osnovali Peter G. Peterson i Stephen A. Schwarzman, obojica bivši zaposleni Lehman Brothersa.

Naročito investicije koje je Blackstone napravio uključuju Ancestry.com , gdje je kupio većinski udio za skoro 5 milijardi dolara 2020. godine.

Takođe je 2007. godine kupio Hilton Worldwide (jedan od najvećih svjetskih hotelskih operatera) za otprilike 26 milijardi dolara.

Švedski EQT

EQT je najveća švedska kompanija za privatni kapital i treća po veličini na svijetu. To je samo jedna od tri kompanije koje su prikupile preko 100 milijardi dolara kapitala u proteklih pet godina, zajedno sa Blackstoneom i KKR (takođe američkim).

EQT je objavio vijesti ranije ove godine kada je prikupio 24 milijarde dolara za dvije godine za svoj EQT X fond za privatna ulaganja, koji ulaže u zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i uslužne sektore s podrškom za tehnologiju.

Infografika: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak