Da li region može do jeftinijeg roaminga prije EU?

Dodajte komentar

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da je roming oblast u kojoj se zemlje regiona mogu uskladiti sa EU i prije ulaska u Uniju.

Dodao je da će Savjet za regionalnu saradnju (RCC) pomoći u tome.

Nastavljaljući dugogodišnju podršku regionalnoj saradnji u domenu informacionih i komunikacionih tehnologija kao dijela strategije ‘Jugoistočna Evropa 2020’, naša su nastojanja usmjerena na ostvarivanje konkretnog doprinosa dvjema regionalnim inicijativama, inicijativi vezanoj za roming usluge i inicijativi na polju širokopojasne infrastrukture i servisa“, rekao je Svilanović.

Svilanović je na Forumu za regionalni razvoj za Evropu Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), organizovanog u okviru međunarodnog INFOFEST-a, u Budvi, rekao da podrška RCC digitalnoj transformaciji i povezanosti našeg regiona informacionim i komunikacionim tehnologijama zauzima istaknuto mjesto predstojećoj srednjoročnoj strategiji.

Kao rezultat toga mi ćemo i u budućnosti tome posvećivati kontinuiranu pažnju. Naš pristup regionalnoj inicijativi vezanoj za roming usluge usmjeren je na organizaciju sveobuhvatne ‘Regionalne platforme za roming‘ i izradu studije o pravnom i regulatornom uticaju Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, te njegovom uticaju na tržište”, dodao je Svilanović.

Pedeset pet odsto od 1.800 najuspješnijih poslovnih ljudi u Jugoistočnoj Evropi obuhvaćenih istraživanjem Balkanski barometar, vjeruje da bi ukidanje naknada za korišćenje mobilnih telefona bilo korisno za njihovo poslovanje, navodi RCC.

Srećan sam što danas mogu da vas obavijestim da je nacrt studije, koja u mnogim aspektima predstavlja prvu takve vrste, dostavljen upravama u regionu i da će uskoro biti finalizirana tako da zaista ima primjenjivu vrijednost,” rekao je Svilanović.

On je objasnio da se studijom u diskusiju uvode brojne inovativne preporuke, a sadrži i sveobuhvatan pregled institucionalnih, pravnih i regulatornih okvira i podataka o saobraćaju u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *