Šta će biti sa dionicama i dolarom ako Trump dobije izbore?

Dodajte komentar

Za nešto manje od dva mjeseca, 8. novembra, u SAD-u se održavaju predsjednički izbori. Dio investitora na finansijskim tržištima pribojava se da eventualna pobjeda kontroverznog Donalda Trumpa može dovesti do pada cijena dionica na berzama i naglih promjena kursa najvažnijih svjetskih valuta.

Naime, sprovođenje pojedinih radikalnih ideja koje Trump iznosi u predizbornoj kampanji bi izazvalo velike političke i ekonomske probleme, koji bi se zasigurno odrazili i na finansijskim tržištima.

Ankete još uvijek pokazuju da Clinton ima prednost, no ona se posljednjih mjesec dana smanjuje. Po zadnjim anketama, 46% birača glasalo bi za Clinton, a 43% za Trumpa.

Budući da SAD ima dugu tradiciju trgovanja na finansijskim tržištima, na relativno velikom uzorku može se vidjeti jesu li cijene dionica više rasle za vrijeme mandata predsjednika iz republikanske ili demokratske stranke. Na temelju kretanja vrijednosti Dow Jones Industrial Average indeksa od 1900. godine do danas, može se zaključiti da su dionice više rasle u razdobljima kad su predsjednici bili iz demokratske stranke (u prosjeku 7% godišnje). Kada je na vlasti bio republikanski predsjednik, dionice bi u prosjeku rasle 3% godišnje. Na temelju tih povijesnih podataka, na prvi pogled, investitorima bi više odgovaralo da predsjednica postane Hillary Clinton.

No većina ozbiljnijih analiza korelacije između kretanja cijena indeksa i političke stranke iz koje dolazi predsjednik ukazuje da je raspon od najnižih do najviših godišnjih prinosa DJIA indeksa previše velik da bi imalo smisla očekivati da će prinosi idućih godina biti u skladu s prosječnim vrijednostima. U prevodu, izbor predsjednika neće imati značajniji uticaj na srednjoročna kretanja vrijednosti dionica.

Kratkoročno, ukoliko bi Trump postao predsjednik, vrijednost dionica bi vjerovatno na kratko pala barem nekoliko posto. Razlog bi bio nesigurnost koju bi ekscentrični biznismen donio u politiku najmoćnije zemlje na svijetu. Na temelju nesigurnosti, dio investitora bi se vjerovatno odlučio na prodaju dionica i ulaganje u sigurnije investicione klase, kao što su obveznice ili zlato. U takvoj situaciji, cijene dionica bi blago pale, dok bi cijene obveznica i zlata porasle.

Kada su u pitanju valute, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bez obzira na to ko će pobijediti na izborima, dugoročno neće biti značajnijeg uticaja. Naime, čak i ako dođe do iznenađenja i Trump pobijedi, ne treba očekivati da će početi da sprovodi svoje radikalne ideje. Tu se jednostavno radi o populističkim predizbornim obećanjima kakve mnogi političari daju pred izbore, a koje je vrlo teško sprovesti u praksu. Dugoročno će na kurs dolara i ostalih valuta i dalje najviše uticati ekonomska situacija i mjere važnih svjetskih centralnih banaka.

Kratkoročno, ukoliko Clinton pobijedi, na tržištu vjerovatno neće doći do promjene kursa  dolara u odnosu na ostale valute veće od 1-2% u danima nakon izbora. No ako Trump pobijedi, moguće je jačanje američkog dolara u odonosu na većinu ostalih svjetskih valuta od nekoliko posto u danima neposredno nakon izbora. Naime, američki dolar ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, pa kada raste nesigurnost, učesnici na finansijskim tržištima preferiraju da kapital prebace u ovu valutu jer smatraju da je tamo najsigurniji. Iako paradoksalno, to se događa čak i kada je situacija u SAD-u izvor nesigurnosti.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *