Direktor FBI-ja upozorava: ‘Prekrijte kameru na laptopu’

Dodajte komentar

FBI-jev direktor James Comey otkrio je u nedavnom intervjuu kako prekriva prijednju kameru svog laptopa, a savjetovao je svima da učine isto.

Postoje određene stvari koje vam moraju postati rutina. Ovo je jedna od njih“, rekao je Comey i usporedio prekrivanje kamera na laptopu sa zaključavanjem auta.

U vladinim uredima svi koriste laptope, a svaki laptop ima kameru. Naši laptopi imaju i poseban poklopac koji prekrije kameru. Radimo to kako bi spriječili da nas hakeri ne bi mogli promatrati. Mislim da je to pozitivna stvar“, objasnio je Comey.

Ako hakeri ‘provale’ u kameru na laptopu, korisnici izlažu svoju privatnost milionima ljudi. Prije dvije godine nepoznati haker napravio je web stranicu koja je uživo prenosila živote hakovanih korisnika. U nekoliko slučajeva zabilježeno je i kako su hakeri putem kamera na laptopu dolazili do osjetljivih fotogrfija korisnika.

Prije nekoliko mjeseci Mark Zuckerberg je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se jasno vidi da šef Facebooka takođe prekriva kameru na svom laptopu, ali i mikrofon.

yucker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *