Finska: Utopija u praksi

Dodajte komentar

Potez finske Vlade koja planira da eksperimentalno uvede temeljni univerzalni dohodak za građane od 560 eura mjesečno ni najmanje nije začudila građane Finske.

O tome da je potez uvođenja univerzalnog dohotka potpuno u skladu s politikom zemlje koja je po svom socijalnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu gotovo – socijalistička utopija, za “Blic” je govorila Violeta Salonen, Novljanka udata za Finca, koja je u Finskoj studirala, i zaposlila se kao profesor na Univerzitetu primenjenih nauka Haaga-Helia u Helsinkiju.

Javni sektor u Finskoj je veoma jak, i to potiče još iz vremena kada su bili pod vlašću Rusije, i još od tada su zadržali mnogo “socijalističkih” mjera. Imaju socijalističku strukturu javnog sektora, veliki broj stvari je besplatan, i država pomaže širok krug građana – kaže Violeta i nabraja:

Školovanje i liječenje – besplatni

Školovanje na fakultetima je besplatno, liječenje u državnim ustanovama je besplatno za nezaposlene, a zaposleni plaćaju sitnu participaciju tri puta godišnje, nakon čega su svi pregledi besplatni. Za djecu je sve besplatno, počev od zdravstvene zaštite, do škole. Jedino se vrtići plaćaju, ali za finske plate to nije velika suma. Zanimljivo je da su ovdje cijene privatnih i državnih vrtića izjednačene za građane. Odnosno, privatni plaćaš isto koliko bi i državni, a finska Vlada plaća razliku koja je nekad i nekoliko puta veća od sume koju ti plaćaš – priča Violeta.

Studentima koji rade – pomoć od Vlade plus jeftini krediti

Sagovornica Blica, koja je studirala u Finskoj, kaže da je bila veoma pozitivno iznenađena tretmanom studenata i nezaposlenih. Pored toga što je studiranje potpuno besplatno (sem obroka i prevoza čije troškove student snosi sam), svaki student ima opciju da radi pola radnog vremena dok studira (20 sati nedjeljno). Pored plate, finska Vlada mu dok radi mjesečno plaća još 550 eura bespovratne pomoći. Krajem maja, kada se fakulteti raspuštaju, studenti imaju mogućnost da rade puno radno vrijeme i za te mjesece ne dobijaju pomoć. Takođe, dostupni su im krediti za studiranje od banaka sa veoma niskom kamatom – od 0,5 do jedan odsto, a obrok na fakultetima (sa predjelom, glavnim jelom i salatom) košta oko dva eura.

Nezaposlenima plaćaju stan

– Dok sam bila nezaposlena, primala sam pomoć države koja se kreće između 560 i 650 eura. To nije dovoljno za život, ali ti kao nezaposlenom država plaća i pola stana ako živiš sa partnerom, ili cijeli ako živiš sam, pa te pare koje dobijaš trošiši na hranu i ostale potrepštine. Ako dobiješ otkaz jer ti je firma u problemu, u Finskoj primaš 70 odsto plate u narednih 12 do 18 mjeseci – priča Violeta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *